Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Po sprísnení pravidiel v Maďarsku klesol počet narušení hraníc

Na snímke srbskí policajti hliadkujú na srbsko-maďarskom hraničnom priechode Röszke - Horgoš 2, 17. septembra 2015. Foto: TASR/AP/Darko Vojinovic

Maďarsko je odhodlané naďalej strážiť hranice.

Budapešť 17. septembra (TASR) - Po utorňajšom zavedení prísnejších pravidiel migrácie a ochrany štátnych hraníc v Maďarsku výrazne klesol počet prípadov narušení hraníc, uviedol dnes v juhomaďarskom Segedíne poradca predsedu maďarskej vlády pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi.

Podľa agentúry MTI spresnil, že kým v pondelok zadržali policajné hliadky 9380 migrantov ilegálne prekračujúcich maďarské hranice, v utorok ich bolo 367, v stredu 277 a vo štvrtok dopoludnia už iba 95.

V súvislosti so stredajším pokusom migrantov preraziť hraničné zábrany pri Röszke a vstúpiť na maďarské územie poradca povedal, že s podozrením z trestného činu ilegálneho prekročenia štátnej hranice stíha maďarská polícia 22 ľudí.

Pri zásahu polície voči migrantom bolo zranených 20 policajtov, z nich dvaja utrpeli ťažšie poranenia. V nemocničnom ošetrení sú ešte dnes piati policajti.

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács potvrdil, že Maďarsko je odhodlané naďalej strážiť hranice Maďarska a Európskej únie a je otvorené podporiť každý návrh na riešenie terajšej migračnej krízy. Zároveň však poznamenal, že príprava rozhodnutí v Európskej únii je pomalé a váhavé.

Bakondi pripomenul, že cestný a diaľničný hraničný prechod v Röszke i cestný prechod v Ásotthalome budú na neurčitý čas uzatvorené.