Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Prezident SR opäť oficiálne navštívil Maďarsko, po deviatich rokoch

Slovenský prezident Ivan Gašparovič (vľavo) a maďarský prezident János Áder počas prehliadky čestnej stráže v rámci uvítacieho ceremoniálu Foto: TASR/MTI

Slovensko oficiálne navštívil najvyšší maďarský predstaviteľ naposledy v januári 2011.

Budapešť 19. februára (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič dnes pricestoval na dvojdňovú oficiálnu návštevu Maďarska. V Budapešti pred Sándorovým palácom ho s vojenskými poctami privítal maďarský prezident János Áder.


Stav riešenia závažných otázok vyplývajúcich z ekonomickej krízy, ktoré zasahujú obe krajiny, si vyžaduje ešte intenzívnejšiu, zodpovednejšiu a dôveryhodnejšiu spoluprácu Slovenska s Maďarskom. Po rokovaní s maďarským prezidentom Jánosom Áderom to dnes v Budapešti v úvode dvojdňovej oficiálnej návštevy Maďarska vyhlásil prezident SR Ivan Gašparovič.

"Ani jedna krajina sama z tejto krízy len tak ľahko nevyjde, je potrebná spolupráca," dodal najvyšší slovenský predstaviteľ. Zdôraznil, že s Áderom namiesto plánovaných 15 minút rokovali medzi štyrmi očami poldruha hodiny.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič ( druhý vpravo) a maďarský prezident János Áder (vľavo) sa rozprávajú počas stretnutia 19. februára 2013 v Budapešti.
Foto: TASR/MTI


"Naše vzťahy v poslednej dobe začínajú byť intenzívnejšie a intenzívnejšie nielen stretávaním sa, ale aj riešením problémov, o čom svedčí, že šesť miliárd eur obchodného obratu znamená dobrú spoluprácu, ale prečo by nemohla byť ešte lepšia," konštatoval Gašparovič.

Áder pripomenul, že so slovenským hosťom sa dohodli na tom, že existujúce nevyriešené a diskutabilné otázky bude možné riešiť len na základe princípu vzájomnej úcty a vzájomnosti.

"Hovorili sme o otázkach dvojakého občianstva, o otázkach vzdelávania, ale aj o otázkach používania menšinového jazyka. Domnievam sa, že diskusia bola užitočná, pretože sme lepšie pochopili postoje toho druhého," zdôraznil maďarský prezident.  

"Áno, hovorili sme aj o otázkach, kde názorovo nie sme zhodní. Som veľmi rád, že pri riešení týchto problémov môžeme vychádzať zo základnej zmluvy z roku 1995 a z konania 12 komisií, ktoré sú zapojené do týchto problémov," povedal prezident SR.

Galéria: Návšteva prezidenta SR Ivana Gašparoviča v Maďarsku





Aj keď si Slováci a Maďari podľa Gašparoviča myslia, že sa navzájom poznajú dobre, domnieva sa, že by sa mali ďalej spoznávať, aby sa spoznali lepšie.

"Musíme si napomáhať pri vytváraní čo najužších kontaktov, ale nielen medzi politikmi, ale aj medzi ľuďmi. To je pre budúcnosť mimoriadne cenná devíza vzájomne si porozumieť, vzájomne sa rešpektovať a hľadať na riešenie otázok a problémov kompromisy, ktoré budú v prospech obidvoch našich krajín," dodal.



Prezidenti sa zhodli v tom, že maďarskej menšine na Slovensku a slovenskej menšine v Maďarsku je potrebné poskytnúť dôkladnú ochranu.

"Napriek tomu, že v niektorých otázkach v tejto agende vychádzame z rôznych právnych koncepcií, menšiny považujeme za obohacujúce prvky oboch krajín," podotkol.

"Dejiny strednej Európy sú veľmi komplikované, často sme svedkami ich jednostrannej interpretácie, kde si myslíme, že je obzvlášť nebezpečné ich zneužívanie na populistické ciele," vyhlásil slovenský prezident a dodal, že dejiny patria historikom a zodpovednosťou štátnikov je konať v záujme spoločnosti pre budúcnosť, ale aj pre riešenie prítomnosti pozitívne pre obidve krajiny.

Áder zdôraznil, že napriek tomu, že rozpor v postojoch v najdôležitejších otvorených otázkach medzi SR a Maďarskom zostal, je dnešné rokovanie so slovenským prezidentom dôležitým krokom k tomu, aby sa tieto otázky stali čoskoro minulosťou.



Prezident SR pozval svojho maďarského partnera na "čo najskoršiu" oficiálnu návštevu Slovenskej republiky.

Gašparovič sa dnes v maďarskej metropole stretne i s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.


Gašparovič pre Duna TV: Otázku dvojakého občianstva rieši aj Ústavný súd SR

Otázku dvojakého občianstva rieši aj Ústavný súd SR, vyhlásil pred dnešnou oficiálnou návštevou Maďarska prezident SR Ivan Gašparovič.

Najvyšší slovenský ústavný činiteľ v rozhovore pre televíziu Duna odvysielanom v pondelok večer povedal, že by bol najradšej, keby na dnešnej schôdzke s maďarským prezidentom Jánosom Áderom došlo k pokroku v otázke občianstva. Podľa jeho slov ide o problém, ktorý si spoločne "vyrobili" obe krajiny.

"Maďarsko prijalo dávnejšie veľmi zlý zákon, na ktorý Slovensko muselo reagovať. Je samozrejmé, že na zlý zákon nie je možné reagovať úplne dobrým zákonom. Zrejme sme neprijali veľmi dobrý zákon. Kým sme tieto zákony neprijali, s občianstvom neboli problémy," zdôraznil Gašparovič.

Ako dodal, zákon je na ústavnom súde a zrejme sa nájde riešenie.

Slovenský prezident k záležitosti Benešových dekrétov poznamenal, že to nie je slovenský problém. Dekréty sa netýkajú iba Československa, ale celej Európy. Podľa neho ide o historické otázky, ktoré nie je možné otvárať. Benešove dekréty sú súčasťou právneho poriadku SR, vôbec sa však neaplikujú a ani nebudú, zdôraznil Gašparovič.