Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Slovensko zatiaľ nemá potvrdenie, že podozrivý pri EP bol Slovák

Na snímke belgickí policajti a bezpečnostné zložky stoja pred budovou Európskeho parlamentu v Bruseli 2. februára 2015 Foto: TASR/AP

Zastupiteľský úrad SR v Belgicku nemôže potvrdiť ani vyvrátiť, že podozrivý 32-ročný muž, kvôli ktorému boli dnes evakuované tri budovy Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli, je občan Slovenska.

Brusel 2. februára (TASR) - Zastupiteľský úrad SR v Belgicku nemôže potvrdiť ani vyvrátiť, že podozrivý 32-ročný muž, kvôli ktorému boli dnes doobeda na niekoľko hodín evakuované tri budovy Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli, je občan Slovenska.

Belgické vyšetrujúce orgány sa v priebehu dnešného dňa neobrátili na konzulárne oddelenie Zastupiteľstva SR v Belgicku s prosbou o pomoc pri určení identity muža, ktorého ráno okolo 7.30 zastavila hliadka v blízkosti europarlamentu.

Muž bol oblečený vo vojenskom maskovacom odeve a nepatril ku hliadke, ktorá kvôli zvýšenému stupňu ohrozenia bežne hliadkuje pri budove EP, podobne ako iné hliadky strážia ostatné inštitúcie Európskej únie.

Belgické médiá s odvolaním sa na vyšetrovateľov potvrdili, že ide o muža slovenskej národnosti, narodeného v roku 1982. Pri zadržaní sa muž nesprával agresívne, ani nekládol odpor. Objavili však uňho kľúče od osobného auta zaparkovaného na ulici Montoyer, susediacou s administratívnou časťou EP a budovou návštevníckeho centra Europarlamentárium, čo viedlo k dočasnej evakuácii týchto budov.

Chod hlavnej časti budovy zákonodarného zboru EÚ, kde majú kancelárie europoslanci, nebol ovplyvnený bombovým poplachom.

Zásahová jednotka s účasťou pyrotechnikov zistila, že auto patriace zadržanému neobsahuje výbušniny, našli v ňom iba nešpecifikovanú strelnú zbraň a motorovú pílu, čo viedlo o zrušeniu evakuácie budov EP.

Zadržaný podľa slov vyšetrovateľa uviedol, že sa chcel stretnúť s predsedom EP Martinom Schulzom. Svoje podozrivé správanie nevysvetlil a za týmto účelom neboli kontaktované ani slovenské zastupiteľské orgány v Bruseli.

Ako sa TASR dozvedela, belgickí vyšetrovatelia nemajú vo zvyku obracať sa na zastupiteľské orgány iných štátov v priebehu vyšetrovania občanov týchto štátov.

Prokuratúra už požiadala o zatknutie nemenovaného slovenského občana na základe obvinenia z hrozby útoku a za nelegálne držanie zbrane. Rozhodnutie by malo byť prijaté v utorok.