Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Srb Šešelj sa dobrovoľne do Haagu nevráti, budú ho musieť zatknúť

Vojislav Šešelj na tlačovej konferencii v Belehrade, 13. novembra 2014 Foto: TASR

Odmietol všetky obvinenia z vojnových zločinov, vzťahujúce sa na vojnu v bývalej Juhoslávii. Prokuratúra pre neho žiada až 28 rokov väzenia.

Belehrad 13. novembra (TASR) - Líder srbských ultranacionalistov Vojislav Šešelj dnes deň po svojom návrate z Haagu vyhlásil, že sa dobrovoľne nevráti pred Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY), keď ho o to sudcovia požiadajú.

Informovala o tom agentúra AP.

Šešelj, ktorý sa do Srbska vrátil v stredu po vyše 11 rokoch strávených vo väzbe, to vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Belehrade.

"Nepôjdem dobrovoľne. Budú ma musieť zatknúť," povedal.

Podľa srbského servera Novosti.rs Šešelj opätovne uviedol, že je hrdý na to, ako sa radoval zo zabitia srbského expremiéra Zorana Djindjiča z 12. marca 2003.

ICTY rozhodol o Šešeljovom predbežnom prepustení z humanitárnych dôvodov v súvislosti s jeho podlomeným zdravím. Srbskí lekári, ktorí nedávno navštívili 60-ročného Šešelja v Haagu, tvrdia, že trpí rakovinou hrubého čreva. Sudcovia povolili chorému Šešeljovi, aby sa vrátil do Srbska a absolvoval tam potrebnú liečbu. Tento krok však podmienili tým, že šéf SRS nebude počas pobytu na slobode vyvíjať tlak na obete a svedkov a že sa na príslušné predvolanie vráti späť do Haagu.

Líder srbských ultranacionalistov bol v haagskom väzení od roku 2003, keď sa dobrovoľne vzdal tribunálu. Odmietol všetky obvinenia z vojnových zločinov, vzťahujúce sa na vojnu v bývalej Juhoslávii.

Prokuratúra pre neho žiada až 28 rokov väzenia. Podľa obžaloby mal Šešelj svojimi nenávistnými prejavmi podnecovať páchanie zverstiev v Bosne a Hercegovine, Chorvátsku a srbskej Vojvodine počas balkánskych vojen zo začiatku 90. rokov.