Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Srbi sa podpisujú pod petíciu, ktorá vyzýva na vyššiu účasť vo voľbách

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Od konca minulého týždňa sa pod online iniciatívu podpísalo vyše 69.000 ľudí v krajine, v ktorej žije približne 6,7 milióna ľudí.

Belehrad 13. novembra (TASR) - Desaťtisíce ľudí v Srbsku sa podpísali pod petíciu, ktorá vyzýva na vyššiu volebnú účasť v parlamentných a komunálnych voľbách. Tie sú naplánované na 17. decembra, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Od konca minulého týždňa sa pod online iniciatívu podpísalo vyše 69.000 ľudí v krajine, v ktorej žije približne 6,7 milióna ľudí. Volebná účasť v Srbsku už vyše desaťročie nedosiahla ani 60 percent.

"Naším zámerom je podporiť proces, v ktorom sa všetci zaviažeme k zmene, ktorú táto krajina potrebuje," uviedli organizátori iniciatívy.

Srbská premiérka Ana Brnabičová v nedeľu uvedenú online iniciatívu kritizovala a označila ju za "urážku všetkých občanov".

Srbský prezident Aleksandar Vučič začiatkom novembra rozpustil parlament a na 17. decembra vyhlásil predčasné parlamentné voľby. V rovnaký deň prebehnú voľby aj na úrovni niektorých samospráv vrátane hlavného mesta Belehrad.

Za posledných desať rokov vystriedal Vučič viacero funkcií vrátane prezidenta, premiéra i vicepremiéra. Podľa AFP si tak v krajine upevnil svoju moc a de facto ovládol väčšinu médií a orgánov štátnej správy.

Opozícia tak pre úradujúceho prezidenta často nepredstavuje reálnu hrozbu, sčasti práve v dôsledku nízkej volebnej účasti. Na predčasné voľby vyzývala už do mája po dvoch májových masových streľbách vrátane masakry spáchanej 13-ročným žiakom v Belehrade, ktoré si dovedna vyžiadali 18 mŕtvych.

Následne v Srbsku vypukli demonštrácie proti vláde, ktoré Vučič opakovane odmietol s tým, že ide o politický trik a pravidelne tvrdil, že protesty organizujú zahraničné sily.

Posledné voľby sa v Srbsku konali vlani v apríli a Vučičova nacionalistická Srbská pokroková strana (SNS), ktorá v krajine vláde od roku 2012, spolu s koaličnými partnermi získala v parlamente 120 z 250 kresiel.