Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Srbská advokátska komora po vražde svojho kolegu vyhlásila štrajk

Policajné autá sú v belehradskej mestskej štvrti Nový Belehrad, v ktorej zastrelili významného belehradského právnika Dragoslava Ognjanovica pred jeho vlastným bytom v sobotu 28. júla 2018. Foto: TASR/AP

Komora pripomenula tiež, že najnovšia vražda je len ďalším v sérii útokov na právnikov, z ktorých mnohé zostali nevyriešené.

Belehrad 29. júla (TASR) - Srbská advokátska komora a tamojší právnici vyhlásili v nedeľu týždňový štrajk, ktorým protestujú proti vražde svojho kolegu Dragoslava Ognjanoviča. Informovala o tom agentúra AP.

Ognjanoviča (57) zastrelili v noci na nedeľu v mestskej časti Nový Belehrad. Jeho 26-ročný syn vyviazol so zranením na pravom ramene, uviedlo srbské ministerstvo vnútra vo svojom stanovisku. Agentúra AP s odvolaním na srbské médiá uviedla, že polícia pokračuje v "intenzívnom pátraní" po páchateľovi.

Srbský prezident Aleksandar Vučič v nedeľu povedal, že polícia má pri vyšetrovaní vraždy už "isté indície".

Dodal tiež, že štátne orgány zvýšia tlak na potlačenie zločinnosti v krajine a dôrazne zasiahnu proti klanovej vojne na trhu s drogami.

Advokátska komora Srbska vo svojom vyhlásení uviedla, že vražda Ognjanoviča "poukázala na drastické podmienky, v akých právnici v Srbsku vykonávajú svoju profesiu." Pripomenula tiež, že najnovšia vražda je len ďalším v sérii útokov na právnikov, z ktorých mnohé zostali nevyriešené. Komora súčasne vyzvala srbské úrady, aby použili "všetky dostupné prostriedky" na nájdenie vraha. Okrem toho požiadala aj o schôdzku s vedením ministerstva vnútra a rezortu justície.

Protestný štrajk členov srbskej advokátskej komory a komory advokátov Belehradu sa začne v pondelok. Ich združenia súčasne informovali, že vypíšeu odmenu za informácie vedúce k objasneniu Ognjanovičovej vraždy.

Ognjanovič bol svojho času v tíme obhajcov juhoslovanského a srbského exprezidenta Slobodana Miloševiča, ktorý pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývajú Juhosláviu (ICTY) v Haagu čelil obvineniam z vojnových zločinov a genocídy spáchaných v 90. rokoch počas vojenského konfliktu v bývalej Juhoslávii. Miloševič zomrel na infarkt v 2006 - ešte pred tým, ako ICTY v jeho prípade vyniesol rozsudok.

Ognjanovič obhajoval aj viacerých vplyvných členov srbského podsvetia.

Srbské médiá práve v tejto súvislosti špekulujú, že útok naňho môže byť súčasťou série vrážd v mafiánskom štýle. Za posledné dva roky prišlo totiž v Belehrade o život hneď niekoľko prominentných členov srbských a čiernohorských organizovaných zločineckých sietí. Polícia za tým vidí boj o sféru vplyvu v oblasti nelegálneho trhu s drogami.