Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Srbská armáda požiadala o povolenie vstúpiť do Kosova

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vučič sa odvolával na rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN z roku 1999, ktorá sa zmieňuje o možnej prítomnosti srbských bezpečnostných síl v Kosove.

Belehrad/Priština 16. decembra (TASR) – Srbská armáda v piatok oficiálne požiadala mierové sily KFOR o povolenie vstúpiť s 1000 vojakmi na územie Kosova. Príslušný dokument odovzdala armádna delegácia na srbsko-kosovskom hraničnom priechode Merdare príslušníkom KFOR, oznámil srbský minister obrany Miloš Vučevič. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Americkí diplomati však už vopred vyhlásili, že udelenie takéhoto povolenia neprichádza do úvahy. Srbský prezident Aleksandar Vučič napriek tomu vo štvrtok večer v štátnej televízii RTS ohlásil, že Belehrad žiadosť napriek tomu podá.

Vučič sa odvolával na rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN z roku 1999, ktorá sa zmieňuje o možnej prítomnosti srbských bezpečnostných síl v Kosove. Takéto nasadenie srbských vojakov by však malo len úzky mandát a podmienkou by bol súhlas KFOR.

Kosovo sa po intervencii NATO v roku 1999 dostalo pod správu misie OSN (UNMIK). V roku 2008 vyhlásilo jednostranne nezávislosť. Misia KFOR pod vedením Severoatlantickej aliancie sa dosiaľ stará o vojenskú bezpečnosť v Kosove. Belehrad štátnosť Kosova neuznáva.