Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Srbská vláda je sklamané z neotvorenia kapitol prístupových rokovaní

Na archívnej snímke Ivica Dačič Foto: TASR/AP Photo

Rozhodnutie Európskej únie je hanebné, nepochopiteľné a ponižujúce pre Srbsko, takto označil správanie Bruselu šéf srbskej diplomacie, expremiér Ivica Dačič.

Belehrad/Brusel 1. júla (TASR) - Srbská vláda netají značné sklamanie nad tým, že Brusel v avizovanom čase, koncom júna, neotvoril dve najdôležitejšie kapitoly prístupových rokovaní Srbska s Európskou úniou, týkajúce sa spravodlivosti a základných práv, respektíve bezpečnosti. Ministerka pre integráciu bývalej juhoslovanskej republiky Jadranka Joksimovičová to dnes označila za "politický signál".

Otvorenie prvej z oboch kapitol niekoľko týždňov blokovalo Chorvátsko, ktoré podmieňovalo súhlas zrušením srbského zákona upravujúceho právomoci v otázke vojnových zločinov, postavenia chorvátskej menšiny a spolupráce s Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu. Tento spor sa však v poslednom čase javil urovnaný, napísala tlačová agentúra APA.

Šéf srbskej diplomacie, expremiér Ivica Dačič označil rozhodnutie Európskej únie za "hanebné, nepochopiteľné a ponižujúce pre Srbsko".

Jeho kolega z vládneho kabinetu, minister spravodlivosti Nikola Selakovič však priznal, že Srbsko splnilo doteraz iba 80 percent záväzkov z kapitoly spravodlivosť a základné práva.