Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Srbské úrady vyšetrujú osoby podozrivé z pomáhania Mladičovi

Srbský prokurátor pre vojnové zločiny Vladimir Vukčevič. Foto: TASR/AP

Vukčevič podozrivých nemenoval. Uviedol však, že vyšetrovatelia vypočujú bývalého šéfa spravodajskej služby Rade Bulatoviča.

Belehrad 22. júna (TASR) - Srbské úrady vyšetrujú 13 osôb pre podozrenie, že pomáhali bývalému bosnianskosrbskému generálovi Ratkovi Mladičovi počas rokov na úteku. Oznámil to dnes srbský prokurátor pre vojnové zločiny Vladimir Vukčevič.

Šiestich podozrivých obvinili z pomáhania Mladičovi, povedal Vukčevič novinárom.

Mladiča, ktorého vlani po 16 rokoch na úteku zadržali v Srbsku, obžaloval haagsky tribunál OSN z genocídy v prípade obliehania Sarajeva a srebrenickej masakry počas bosnianskej vojny z rokov 1992-95.

Vukčevič podozrivých nemenoval. Uviedol však, že vyšetrovatelia vypočujú bývalého šéfa spravodajskej služby Rade Bulatoviča, voči ktorému nemajú dostatok dôkazov na vznesenie obvinení.

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) Serge Brammertz žiadal, aby Belehrad po zadržaní lídrov obžalovaných z vojnových zločinov vypátral aj tých, ktorí im pomáhali unikať pred justíciou.

Mladič bol pod ochranou členov srbskej armády aspoň časť z rokov po páde Slobodana Miloševiča v roku 2000. Až po roku 2006 sa ukryl v dedine neďaleko Belehradu, kde ho zatkli v máji 2011, uviedol Vukčevič.

Srbsko odovzdalo Mladiča haagskemu tribunálu krátko po jeho zatknutí. Proces s ním, ktorý sa začal v máji, tento mesiac prerušili vzhľadom na omyly pripisované prokuratúre.