Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Srbskí demokrati a socialisti sa dohodli na vytvorení koaličnej vlády

Boris Tadič Foto: TASR/AP

Analytici varujú, že dohoda o vytvorení koalície môže stroskotať pri rozdeľovaní najdôležitejších ministerstiev a postov vo vedení štátnych podnikov.

Belehrad 12. júna (TASR) - Srbskí demokrati a socialisti sa dnes priblížili k obnoveniu vládnej koalície spred májových volieb. Obe strany oznámili, že sa dohodli na spoločnej politike, potrebujú však "pár dní" na rozdelenie právomocí.

Vláda vedená lídrom prozápadnej Demokratickej strany (DS) Borisom Tadičom upokojí Európu a región po tom, čo v prezidentských voľbách konaných súčasne s parlamentnými Tadiča porazil nacionalistický líder Tomislav Nikolič. Aj ten však vyhlásil, že jeho cieľom je dostať Srbsko do EÚ a prisľúbil spoluprácu s novou vládou.

"Urobili sme analýzu ... a dohodli sa na princípoch ekonomickej politiky, regionálnej a medzinárodnej agendy a postupe v otázke Kosova," povedal Tadič po rozhovoroch s blokom strán zastrešených Socialistickou stranou Srbska (SPS) na čele s Ivicom Dačičom, ktorý v minulej vláde pôsobil ako minister vnútra. V najbližších dňoch sa rozhodne o štruktúre ministerstiev a rozdelení vládnych postov, dodal Tadič.

Koalícia DS a SPS bude na zaistenie väčšiny v 250-člennom parlamente potrebovať podporu ešte najmenej jednej strany - buď prozápadnej Liberálnodemokratickej strany alebo strany Zjednotené regióny bývalého ministra hospodárstva Mladjana Dinkiča.

Analytici varujú, že dohoda o vytvorení koalície môže stroskotať pri rozdeľovaní najdôležitejších ministerstiev a postov vo vedení štátnych podnikov.