Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Za členstvo Srbska v EÚ je čoraz menej ľudí v balkánskej krajine

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa prieskumu verejnej mienky bolo v decembri 2012 za členstvo Srbska v únii iba 41 percent respodentov.

Belehrad 29. januára (TASR) - Podpora srbských občanov začleneniu krajiny do Európskej únie klesla podľa prieskumu verejnej mienky pre príslušnú kanceláriu vlády na predbežne najnižšiu úroveň od roku 2002. Informovali o tom dnes srbské médiá, vrátane denníka Danas.

Podľa rovnakého zdroja bolo za členstvo Srbska v únii v decembri 2002 72 percent oslovených Srbov, na konci roka 2011 ešte 51, v júli minulého roka 49 percent a v decembri 2012 už iba 41 percent respodentov.

Euroskepticizmus v balkánskej krajine je podľa slov analytika Predraga Simiča výrazom nedôvery občanov, že by sa Srbsko v priebehu nasledujúcich desiatich-pätnástich rokoch mohlo stať plnoprávnou členskou krajinou EÚ. Ďalšou príčinou môže byť, ako naznačil, aj kosovská otázka, pričom pripomenul, že zahraniční diplomati opakovane upozorňovali na nedostatočnosť ústupkov Belehradu voči Prištine.

Srbsko je síce od začiatku marca 2012 kandidátskou krajinou únie, avšak na termín otvorenia prístupových rokovaní s Bruselom čaká zatiaľ márne. EÚ ho podmieňuje ďalšou normalizáciou srbsko-kosovských vzťahov.