Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Termín otvorenia prístupových rokovaní so Srbskom oznámi EÚ v júni

Múr s protieurópskym heslom v Belehrade - archívne foto Foto: TASR/AP

V Belehrade to dnes podľa agentúry Beta uviedol šéf delegácie EÚ v Srbsku Vincent Degert.

Belehrad 30. januára (TASR) - Srbsko, ktoré je od začiatku marca 2012 kandidátskou krajinou Európskej únie, môže rátať v júni s konkretizovaním termínu otvorenia prístupových rokovaní s Bruselom. V Belehrade to dnes podľa agentúry Beta uviedol šéf delegácie EÚ v Srbsku Vincent Degert.

"Myslím si, že v júni, keď sa bude rozhodovať o začiatku rokovaní, budú názory na to pozitívne," vyjadril sa diplomat iba deň po zverejnení výsledkov prieskumu verejnej mienky o pokračujúcom poklese podpory srbských občanov začleneniu krajiny do EÚ.

Rozhodujúce krajiny Únie doteraz podmieňovali otvorenie prístupových rokovaní evidentnou a trvalou normalizáciou srbsko-kosovských vzťahov.

Euroskepticizmus v balkánskej krajine je podľa slov tamojšieho analytika Predraga Simiča výrazom nedôvery občanov, že by sa Srbsko v priebehu nasledujúcich desiatich až 15 rokov mohlo stať plnoprávnou členskou krajinou EÚ. Ďalšou príčinou môže byť aj kosovská otázka, pričom pripomenul, že zahraniční diplomati opakovane upozorňovali na nedostatočnosť ústupkov Belehradu voči Prištine.

Za členstvo Srbska v EÚ bolo v decembri 2002 až 72 percent oslovených Srbov, na konci roka 2011 ešte 51, v júli minulého roka 49 percent a v decembri 2012 už iba 41 percent respondentov, informoval v utorok denník Danas i ďalšie srbské médiá.