Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Séria srbsko-kosovských rokovaní o dohode bude pokračovať

Kosovo je Srbsko. Archívne foto. Foto: TASR/AP

Severokosovskí Srbi obsah dohody kategoricky odmietajú a rovnako sa stavajú aj k jej realizácii.

Belehrad/Priština/Brusel 24. apríla (TASR) - O implementácii srbsko-kosovskej dohody parafovanej premiérmi Ivicom Dačičom a Hashimom Thacim minulý týždeň v Bruseli, by už vo štvrtok 25. apríla mali v sídelnom meste Európskej únie rokovať tímy z Belehradu i Prištiny. Informujú o tom dnes srbské médiá.

Kosovský vicepremiér Hajredin Kuci však pre dnešné vydanie denníka Koha Dittore uviedol, že prvé konkrétne výsledky v oblasti implementácie dohody možno očakávať v nasledujúcich 90 dňoch, respektíve na sklonku júna. Medzi nimi by podľa jeho názoru malo byť rozpustenie ilegálnych srbských paralelných štruktúr na severe Kosova, ale aj začlenenie súčasných srbských justičných štruktúr do kosovského systému spravodlivosti. Potom prídu na rad prípravy plánovaných regionálnych volieb v severokosovských obciach.

Belehradský denník Večernje novosti informoval dnes, že srbská strana chce čo najskôr pristúpiť k implementácii dohody, aby si tak zabezpečila čo najvýchodnejšiu pozíciu pred júnovým summitom Európskej únie, od ktorého očakáva termín pre otvorenie prístupových rokovaní Belehradu s Bruselom. Plán srbských úradov pre realizáciu obsahu dohody v praxi by mal byť k dispozícii už v piatok, keď v srbskej metropole očakávajú komisára EÚ pre jej rozširovanie Štefana Füleho.

Na dnes plánovaná cesta predstaviteľov severokosovskej srbskej komunity do Belehradu a ich tamojšie rokovanie s vedúcimi predstaviteľmi Srbska by sa malo podľa najnovších informácií z Balkánu uskutočniť vo štvrtok. Severokosovskí Srbi obsah dohody kategoricky odmietajú a rovnako sa stavajú aj k jej realizácii.

Aj nemenovaný diplomatický zdroj z Bruselu dnes podľa tlačovej agentúry APA konštatoval, že sa v nasledujúcich dňoch môžu očakávať ďalšie srbsko-kosovské rokovania na rôznych úrovniach. To prvé by sa malo týkať technických aspektov realizácie obsahu dohody v praxi. Diplomat zdôraznil, že práve realizácia dohody je rozhodujúca, aj keď pripustil, že to nebude jednoduché. Obe strany počas dialógu preukázali mnoho rozhodnosti, ktorú očakávajú v Bruseli aj pri implementácii dosiahnutej dohody. Tak Belehrad, ako aj Priština môžu dohodou získať, dodal nemenovaný zdroj.