Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Návrh EÚ na riešenie situácie v Kosove je pre Srbsko neprijateľný

Dačič Foto: TASR/AP Photo

Proti podpísaniu dohody demonštrovalo v uliciach Belehradu asi 3000 srbských nacionalistov.

Belehrad/Priština 7. apríla (TASR) - Návrh Európskej únie na riešenie situácie na severe Kosova nie je pre Belehrad prijateľný. Vyplýva to zo slov srbského premiéra Ivicu Dačiča pre dnešné vydanie vláde blízkeho denníka Politika.

Podľa predsedu srbskej vlády nie je plán v navrhnutej podobe realizovateľný. "Nikto z nás nikdy nemyslel na jeho akceptovanie. Návrhy sú hlboko pod minimom, ktoré sme si mohli predstaviť v najčernejších snoch," vyhlásil Dačič podľa agentúry APA a dodal, že Belehrad si želá zmenu súčasnej podoby návrhu.

Dohoda medzi srbskou a kosovskou stranou o štatúte severného Kosova, obývaného majoritne Srbmi, by mala viesť k zrušeniu paralelných srbských inštitúcií v tomto regióne a k jeho začleneniu do kosovského celku.

Názory Belehradu a Prištiny na štatút a právomoci severokosovských Srbov sú však diametrálne odlišné. Srbsko sa angažuje za zákonodarné a výkonné právomoci srbských predstaviteľov na severe Kosova, kým Priština ústami premiéra Hashima Thaciho do srbskej metropoly opakovane odkázala, že vytvorenie "novej Srbskej republiky" v Kosove nepripustí. Hlavným predmetom sporu je budúcnosť justície a polície v oblasti.

Srbská pravoslávna cirkev a tamojší nacionalisti apelovali v sobotu na vedúcich štátnych a vládnych činiteľov, aby nepodpísali dohodu s Kosovom, ktorej návrh predložila Európska únia.

"Žiadne srbské vedenie nemá právo ani mandát súhlasiť s danými podmienkami,"
konštatoval v otvorenom liste zverejnenom v Belehrade patriarcha Irinej, hlava srbskej pravoslávnej cirkvi.

Proti podpísaniu dohody demonštrovalo v uliciach Belehradu asi 3000 srbských nacionalistov.

Premiéri Ivica Dačič a Hashim Thaci by o záväzných postojoch oboch strán mali do utorkového popoludnia informovať šéfku európskej diplomacie Catherine Ashtonovú, sprostredkovateľku bilaterálneho dialógu.

Nikolič: Návrh EÚ na riešenie situácie na severe Kosova je ultimátom
Srbský prezident Tomislav Nikolič odporučil dnes vedeniu krajiny, aby odmietla Európskou úniou sprostredkovaný plán pre Kosovo, ktorý by potenciálne mohol Srbsku otvoriť cestu k členstvu v EÚ.

Nikolič označil predložený návrh sprostredkovaný EÚ za nespravodlivý. Dodal, že to nie je "ponuka, ale ultimátum."