Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Srbsko kvôli Kosovu posilnilo hliadky na maďarských hraniciach

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa srbských úradov je denne prichytených priemerne 1000 migrantov pri pokuse ilegálne prekročiť maďarské hranice cez lesy a zamrznuté rieky.

Belehrad 11. februára (TASR) - Srbsko dnes posilnilo hliadky na svojich štátnych hraniciach s Maďarskom a vyslalo tam elitnú jednotku so zámerom zabrániť masívnej emigrácii najmä z radov kosovských Albáncov utekajúcich pred chudobou a nezamestnanosťou a hľadajúcich lepší život v Európskej únii. Informovala o tom agentúra AP.

Tento fenomén za uplynulých šesť mesiacov vyvolal znepokojenie mnohých členských štátov EÚ. Kosovo, ktoré jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008, je jednou z najchudobnejších krajín Európy. Jeho obyvatelia musia na ceste do Maďarska, členského štátu EÚ, prejsť územím svojho balkánskeho suseda.

Podľa srbských úradov je denne prichytených priemerne 1000 migrantov pri pokuse ilegálne prekročiť maďarské hranice cez lesy a zamrznuté rieky. Medzi utečencami sú aj mnohí Sýrčania, Afganci a Iračania. Z Kosova od leta utieklo zhruba 100.000 etnických Albáncov, čo predstavuje šesť percent populácie tejto krajiny.

Keď sa utečenci ocitnú na území Maďarska, môžu ihneď slobodne vycestovať do väčšiny z 28-člennej európskej rodiny. Ich cieľom je často Nemecko, Rakúsko, Francúzsko, Švédsko či Británia.

Aj Maďarsko posilní spoločnú ochranu hranice so Srbskom

Na posilnení spoločnej ochrany srbsko-maďarských hraníc sa dohodli dnes v juhomaďarskom Röszke šéfovia maďarskej a srbskej polície Károly Papp a Milorad Vejlovič, informovala agentúra MTI.

Podľa Pappa posilnia spoločné hliadky a maďarská strana nasadí ďalšie mobilné termokamery, pričom v centre riadiacom tieto kamery budú pracovať aj srbskí policajní dôstojníci.

V uplynulých dvoch mesiacoch výrazne stúpol počet ilegálnych prekročení štátnej hranice, v tomto roku maďarská polícia riešila už prípady 23.000 narušiteľov hraníc. Šéf maďarskej polície poznamenal, že 95 percent prichádzajúcich cez zelenú hranicu zadržia, v mnohých prípadoch sa migranti sami prihlásia polícii, aby mohli požiadať o štatút utečenca.

Väčšina migrantov prichádza z Kosova, ide o celé rodiny, 40 percent z nich sú deti. Maďarsko nepovažujú za cieľový štát, nepočkajú na ukončenie azylového procesu, po 24-36 hodinách sa snažia dostať sa cez Rakúsko do Nemecka, štátov Beneluxu, prípadne do Škandinávie. Papp dodal, že preto sprísnili kontroly na diaľniciach i vo vlakoch.

Podľa slov Vejloviča policajti urobia všetky potrebné opatrenia pre zníženie ilegálnej migrácie. V Srbsku rozšírili počet príslušníkov pohraničnej stráže, ktorým pomáha 50 žandárov a od štvrtka tam bude hliadkovať s termokamerami aj 20 nemeckých policajtov.