Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Srbská vláda rozpustila zastupiteľstvá a odvolala starostov v Kosove

Srbsko odmieta uznať nezávislosť Kosova, v rámci snahy o vstup do EÚ sa však usiluje o postupnú normalizáciu vzťahov s Prištinou.

Belehrad 10. septembra (TASR) - Srbská vláda rozpustila dnes takzvané paralelné srbské inštitúcie v severnom Kosove, čo je jedna z kľúčovým podmienok Európskej únie na začatie prístupových rozhovorov s Belehradom.

Rozhodnutie sa týka rozpustenia zastupiteľstiev a odvolania starostov v štyroch severokosovských mestách Kosovská Mitrovica, Leposavič, Zvečan a Zubin Potok, ktoré tvoria najväčšiu srbskú enklávu v prevažne albánskom Kosove, informovala tlačová agentúra DPA.

Štyria starostovia, ktorí sa postavili proti kosovským komunálnym voľbám plánovaným na 3. novembra a vyzývali na ich bojkot, sa priamo k svojmu odvolaniu odmietli vyjadriť. Konštatovali len, že ho očakávali, pretože sa postavili proti kosovskej politike Belehradu.

Rozhodnutie prišlo dva dni po tom, ako premiéri Srbska a Kosova Ivica Dačič a Hashim Thaci a dosiahli na rozhovorov sprostredkovaných Európskou úniou dohodu vo viacerých otázkach vrátane srbskej účasti na komunálnych voľbách v Kosove.

Srbsko odmieta uznať nezávislosť Kosova, v rámci snahy o vstup do EÚ sa však usiluje o postupnú normalizáciu vzťahov s Prištinou. Blížiace sa komunálne voľby sú kľúčovým krokom v tomto smere. V prevažne Srbmi obývaných oblastiach by mali vzniknúť nové miestne úrady, ktoré sa začnú integrovať do politickej štruktúry Kosova. Srbská menšina v Kosove má výmenou získať širokú autonómiu.

Veľká väčšina kosovských Srbov však voľby bojkotuje a považuje sa naďalej výlučne za občanov Srbska. Belehrad sa zasadzuje za to, aby komunálne voľby v Kosove prebehli riadne, pretože od toho závisí, či v januári otvorí prístupové rokovania s EÚ. Predstavitelia únie o ich začatí rozhodnú v decembri.