Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Srbsko kritizuje Izrael za účasť na slávnosti v Chorvátsku

Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič. Foto: TASR/AP

Súčasťou osláv 23. výročia vojenskej operácie Búrka (Oluja) bol prelet troch izraelských stíhačiek typu F-16.

Belehrad 6. augusta (TASR) - Srbská vláda odsúdila v pondelok účasť izraelských vojenských letcov a vyslancov na nedeľňajšej slávnosti v Chorvátsku, usporiadanej pri príležitosti výročia úspešnej ofenzívy proti tamojším srbským povstalcom.

Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič, ktorého vyjadrenie pre jednu zo súkromných televíznych staníc v Belehrade citovala agentúra AP, je "smutné, že izraelská vlajka včera viala na oslave tohto kriminálneho činu". Srbi sú podľa neho z konania Izraelčanov "veľmi sklamaní" a považujú ho za "nemorálne" aj vzhľadom na to, že v nacistických táboroch smrti v Chorvátsku zahynuli počas druhej svetovej vojny desaťtisíce Židov, ale aj Srbov či Rómov.

Súčasťou nedeľňajších osláv 23. výročia vojenskej operácie Búrka (Oluja), pri ktorej chorvátske sily opätovne získali kontrolu nad územím samozvanej Republiky Srbská Krajina, bol prelet troch izraelských stíhačiek typu F-16. Izraelské veľvyslanectvo v Belehrade však vyhlásilo, že táto akcia súvisela "čisto" s ohláseným odpredajom 12 izraelských lietadiel F-16 do Chorvátska a nemožno v nej hľadať "politické prvky" alebo "spojitosť s historickými vzťahmi medzi Srbskom a Chorvátskom".

Srbskí predstavitelia prirovnávajú chorvátsku operáciu Búrka z roku 1995 k politike nacistického Nemecka.

Ešte pred spomínanou slávnosťou kritizoval prítomnosť izraelských stíhačiek na oslavách v Chorvátsku aj izraelský historik a tzv. lovec nacistov Efraim Zuroff.