Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Na srbských hraniciach zadržali od konca júla viac ako 3000 utečencov

Ilustračné foto. Foto: TASR AP

Na území Srbska sa aktuálne zdržiava podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov 4400 utečencov, zväčša ženy a deti z Afganistanu, Iraku a Sýrie.


Belehrad 23. augusta (TASR) - Srbské orgány zabránili od konca júla vstupu viac ako 3000 utečencov na územie krajiny, a to z Bulharska a Macedónska. Ďalších viac ako 600 ilegálnych prisťahovalcov zadržali v rovnakom období vo vnútrozemí Srbska. S odvolaním sa na hovorcu ozbrojených síl Jovana Krivokapiča o tom dnes informoval denník Politika.

Podľa rovnakého zdroja sa neúspešne pokúšalo dostať do Srbska 3038 utečencov, ďalších 622 zadržali na srbskom území, rovnako aj 30 prevádzačov.

Množia sa prípady úsilia migrantov dostať sa zo Srbska ďalej do Chorvátska, iba dnes sa na srbsko-chorvátskej štátnej hranici v okolí prihraničnej železničnej stanice Sid podarilo zadržať 33 utečencov z Afganistanu a Pakistanu, ktorí sa ukrývali v nákladnom vagóne. Už v pondelok odhalili v nákladnom vozidle na inom srbsko-chorvátskom hraničnom priechode 14 utečencov.

Na území Srbska sa aktuálne zdržiava podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) 4400 utečencov, zväčša ženy a deti z Afganistanu, Iraku a Sýrie. O azyl požiadalo v Srbsku od začiatku roka podľa rezortu vnútra v Belehrade 7341 osôb. Väčšina z nich by však tiež rada pokračovala do členských štátov Európskej únie, a to ešte pred rozhodnutím srbských úradov o ich žiadostiach, píše tlačová agentúra APA s odvolaním sa na srbské vládne zdroje.