Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Masakra pri Mladenovci, strelec zabil 13 ľudí, dvoch ťažko zranil

Ilustračné foto Foto: TASR/polícia

Deň smútku vyhlásili dnes v srbskom okrese Mladenovac po najväčšej masakre v novodobej histórii krajiny.

Belehrad 9. apríla (TASR) - Až 13 ľudí zabil dnes v ranných hodinách 60-ročný muž v dedine Velika Ivanča pri srbskom meste Mladenovac.

Deň smútku vyhlásili dnes v srbskom okrese Mladenovac po najväčšej masakre v novodobej histórii krajiny.

V súvislosti s masakrou bude o 17.00 mimoriadne zasadať aj srbská vláda, informuje server Novosti.rs.

Medzi obeťami je šesť mužov, šesť žien a jedno dvojročné dieťa, informoval belehradský denník Blic na svojej webovej stránke.

Šesťdesiatročný páchateľ podľa svedkov z miesta zločinu najprv doma zabil svojho syna strelou do hlavy, postrelil svoju manželku a následne sa vybral k piatim domom susedov, kde postupne postrieľal ich ešte spiacich obyvateľov. V jednom z nich zastrelil mladý manželský pár a ich dvojročného syna. Dvanásť ľudí zahynulo na mieste masakry, kým ďalšia obeť podľahla zraneniam na ceste do nemocnice. Susedia páchateľa boli väčšinou jeho najbližší príbuzní, píše belehradský denník Kurir. Polícia uviedla, že všetkým obetiam strieľal do hlavy.

Po krviprelievaní obrátil zbraň aj proti sebe. Páchateľ i jeho postrelená manželka sú v kritickom stave. Podľa strelcových susedov došlo k masakre zhruba o 04.30 h. Polícia po streľbe uzavrela prístup k domom, kde bývali obete.



Muž bol podľa výpovedí miestnych obyvateľov pokojnej povahy. Miestne policajné zdroje informovali, že strelec pochádzal z usporiadanej rodiny, v trestnom registri nemal záznam a zbraň mal v legálnej držbe. V 90. rokoch počas vojen sprevádzajúcich rozpad bývalej Juhoslávie bojoval v chorvátskom Slavónsku. Motív jeho činu nebol bezprostredne známy.

Žena ukazuje prstom na fotografii Ljubišu Bogdanoviča v srbskej dedine Velika Ivanča v utorok 9. apríla 2013. Šesťdesiatročný muž v dedine zhruba 50 kilometrov južne od Belehradu zastrelil v utorok ráno až 13 ľudí v piatich domoch.
Foto: TASR/AP


Srbský klinický psychológ Vlajko Panovič pre spravodajský server RTS vyslovil pochybnosti, že by primárnou príčinou Bogdanovičovho konania mohla byť účasť v juhoslovanskej vojne. Ako dôvod uviedol veľký časový odstup. Psychológovia sa zhodujú, že nebude ľahké určiť motív tohto zločinu. "Nemuselo by ísť o duševnú poruchu, ale skôr o poruchu štruktúry osobnosti," uviedol psychológ Milutin Nenadovič.