Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Na pohrebe Ivanoviča v Belehrade sa zúčastnili stovky ľudí

Na archívnej snímke Oliver Ivanovič. Foto: TASR/AP

Trúchliaci sa už od rána zhromažďovali na novom cintoríne v Belehrade. Pohrebný obrad prebiehal podľa tradícií srbskej pravoslávnej cirkvi.

Belehrad 18. januára (TASR) - Srbská premiéra Ana Brnabičová, členovia srbskej vlády i stovky ďalších významných verejných činiteľov a ďalších osobností sa vo štvrtok zúčastnili na pohrebe zavraždeného predstaviteľa srbskej menšiny v Kosove Olivera Ivanoviča, ktorého v utorok zastrelili neznámi páchatelia.

Trúchliaci sa už od rána zhromažďovali na novom cintoríne v srbskej metropole Belehrad. Pohrebný obrad prebiehal podľa tradícií srbskej pravoslávnej cirkvi, informovala agentúra AP. Pohrebnú reč predniesla Ivanovičova dlhoročná priateľka Tanja Petrovičová. Povedala, že Ivanovič "bojoval a zomrel za pravdu".

Tisíce ľudí vzdali Ivanovičovi poctu na severe Kosova ešte v stredu, keď s kvetmi v rukách vyšli do ulíc Kosovskej Mitrovice, aby odprevadili rakvu s jeho telom, ktorú odvážali na štvrtkový pohreb do Belehradu.

Na Ivanoviča, považovaného za umierneného politika, spáchali v utorok ráno atentát v Kosovskej Mitrovici pred sídlom jeho strany Občianska iniciatíva. Šesťdesiatštyriročný politik zomrel na následky ťažkých zranení počas prevozu do nemocnice.

Vražda vyvolala obavy zo zvýšenia nestability na Balkáne. Ivanovič bol totiž jedným z kľúčových politikov na severe Kosova, kde prevažujú Srbi. Súdny senát Policajnej a justičnej misie Európskej únie v Kosove (EULEX) ho odsúdil za vojnové zločiny počas vojny v rokoch 1998-99, avšak verdikt bol zrušený a súdny proces sa opakoval.

Srbská delegácia sa v reakcii na atentát rozhodla predčasne opustiť Brusel, kde sa práve v utorok obnovili po dlhej prestávke srbsko-kosovské rokovania pod záštitou Európskej únie. Srbský prezident Aleksandar Vučič označil vraždu za teroristický čin a oznámil, že cez víkend navštívi Kosovo.

Kosovská polícia vypísala odmenu 10.000 eur za informácie, ktoré povedú k vypátraniu páchateľov vraždy.

Európska únia uviedla, že vraždu Ivanoviča "ostro odsudzuje" a očakáva, že úrady sa budú zo všetkých síl snažiť nájsť páchateľov a postaviť pred súd. Kosovský prezident Hashim Thaci i kosovská vláda takisto odsúdili Ivanovičovu vraždu.