Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Srbsko navrhlo EÚ zriadenie regionálneho centra pre deradikalizáciu

Na archívnej snímke námestie Slavija v Belehrade. Foto: TASR/AP

Srbská vláda iba nedávno schválila prvú národnú stratégiu boja proti terorizmu, na ktorý uvoľnila 110 miliónov dinárov (viac ako 920.000 eur).

Belehrad 31. októbra (TASR) - Zriadenie regionálneho centra pre deradikalizáciu navrhol v utorok v zastúpení srbskej vlády vicepremiér a minister vnútra Nebojša Stefanovič pri stretnutí s námestníkom generálneho tajomníka pre spoločnú bezpečnostnú a obrannú politiku EÚ Pedrom Serranom.

Predmetné centrum by podľa Stefanovičových slov malo vzniknúť v spolupráci krajín západného Balkánu a Únie.

Srbská vláda iba nedávno schválila prvú národnú stratégiu boja proti terorizmu, na ktorý uvoľnila 110 miliónov dinárov (viac ako 920.000 eur). Súčasne definovala i potenciálne bezpečnostné riziká vrátane očakávaného návratu džihádistov z Islamského štátu z Iraku a Sýrie, kde podľa skorších informácií bojovalo približne 50 Srbov. Za potenciálne riziko sa považuje i pomerne vysoký počet utečencov, keďže v ich radoch môžu byť i osoby s kontaktmi na teroristické zoskupenia.

V Belehrade už skôr zverejnili informáciu o zriadení osobitného tímu pre boj proti terorizmu pri srbskej prokuratúre pre organizovaný zločin.