Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Srbský prezident rozpustil parlament, predčasné voľby budú 16. marca

Tomislav Nikolič Foto: TASR

Predsedníctvo Srbskej pokrokovej strany (SNS) v sobotu jednomyseľne schválilo návrh na vypísanie predčasných parlamentných volieb a s ich konaním súhlasili aj koaliční socialisti (SPS).

Belehrad 29. januára (TASR) - Srbský prezident Tomislav Nikolič dnes stanovil termín predčasných parlamentných volieb na 16. marca. Zároveň rozpustil parlament.

Na tento krok vyzvala Nikoliča koaličná vláda v utorok - necelé dva roky po parlamentných voľbách, informovala agentúra Reuters.

Predsedníctvo Srbskej pokrokovej strany (SNS) v sobotu jednomyseľne schválilo návrh na vypísanie predčasných parlamentných volieb a s ich konaním súhlasili aj koaliční socialisti (SPS).

Hoci vláda uskutočnila dôležité kroky, vicepremiér Aleksandar Vučič je presvedčený, že v budúcnosti môže pracovať ešte lepšie a rýchlejšie. Aj keď priamo nekritizoval SPS, Srbsko podľa neho v súčasnosti kráča "nie dosť rýchlo, nie dosť dôrazne a bezpečne" v ústrety budúcnosti. "Začatím prístupových rozhovorov s EÚ sme vydláždili cestu k budúcnosti, teraz je nutné vykonať nevyhnutné ekonomické a sociálne reformy," zdôraznil líder SNS.

Podľa prieskumu verejnej mienky, zverejnenom v sobotu v denníku Večernje novosti, by ideologicky nečitateľnej SNS dalo svoj hlas takmer 43 percent voličov, socialisti majú 11-percentnú podporu. Najsilnejší opozičný subjekt Demokratická strana (DS) by dostala 13 percent hlasov a do parlamentu by sa so ziskom siedmich percent ešte dostali Demokratická strana Srbska (DSS) a Liberálnodemokratická strana (LDP).

Opätovná koaličná spolupráca SNS a SPS po predčasných voľbách je nepravdepodobná. Väčšia vládnuca strana totiž socialistom opakovane vyčítala, že brzdia reformný proces. O mnohých socialistoch sa navyše hovorí, že udržiavajú úzke kontakty s podnikateľmi, zapletenými do organizovaného zločinu.