Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Z hrdinu Obrenovca sa vykľul podvodník, ktorý kradol humanitárnu pomoc

Letecký pohľad na zaplavenú oblasť v srbskom meste Obrenovac, 30 km juhozápadne od Belehradu 19. mája 2014. Foto: TASR/AP

Falošný hrdina Obrenovca sa do pozornosti médií dostal príbehom, podľa ktorého mal nezvestnú ženu a maloletého syna.

Obrenovac 3. júna (TASR) - Srbskom, ktoré nedávno postihli katastrofálne záplavy, otriasa škandál: Slobodan Nedeljkovič, médiami označovaný za "hrdinu" totálne zaplaveného mesta Obrenovac, priznal, že si svoj príbeh o strate malého syna a manželky v dôsledku povodní len vymyslel, pretože chcel od štátu získať byt. Informovali o tom dnes srbské médiá.

Nedeljkovič (26) na policajnom výsluchu povedal, že sa vydával za obeť povodní v Obrenovci a od ľudí i firiem bral peniaze, ktoré mu dávali, pretože ho poznali z médií. Tie rozšírili jeho vymyslený príbeh o tom, ako pri povodniach stratil manželku a dvojročného syna, no napriek tomu v Obrenovci zachraňoval stovky občanov, ktorých ohrozovala voda. V médiách i na sociálnych sieťach sa objavilo množstvo fotografií, na ktorých Nedeljkovič s označením "hrdina Obrenovca" vynáša z domov na rukách ohrozených obyvateľov zaplaveného mesta.

V prípade podvodníka ide o utečenca z Kosova rómskeho pôvodu. Do Obrenovca sa prisťahoval v roku 1999 po tom, čo mu vyvraždili rodinu, píše spravodajský server Vesti Online.

"Priznávam, že som si celý príbeh o zmiznutí manželky a dvojročného syna len vymyslel. Bol som zúfalý, žil som iba ako podnájomník s dvoma strýkmi a starou matkou. Ani sám neviem, ako mi napadlo, aby som si všetko vymyslel, ale chcel som takto získať od štátu byt. Niečo z peňazí, ktoré som dostal, som minul na šatstvo. Tí, ktorí ma poznali z médií, mi dávali peniaze na ruku," povedal Nedeljkovič, ktorý už na svojom konte má niekoľko trestných činov vrátane krádeže i podvodu.

Polícia potvrdila, že na účet podvodníka prišla humanitárna pomoc vo výške 30.000 dinárov. Ďalej sa vyšetruje celková suma, ktorú dostal, ako aj to, kto mu pomoc poskytol. Až po vyšetrovaní bude jasné, z akého trestného činu ho napokon obvinia.

"Máme podozrenie, že sa okrem podvodu zúčastňoval aj na vlámaniach do zaplavených bytov a domov v Obrenovci a kradol veci. Toto bude však veľmi ťažké dokázať, preto je pravdepodobnejšie, že bude obvinený za podvod. Prokurátor posúdi, či vznesie obvinenia kvôli šíreniu strachu a paniky, lebo Nedeljkovič využíval vymyslený príbeh, s ktorým znepokojoval spoločnosť a zneužíval médiá," citoval server Vesti Online policajné zdroje.

Falošný hrdina Obrenovca sa do pozornosti médií dostal príbehom, podľa ktorého mal nezvestnú ženu a maloletého syna: keď ich totiž podľa svojich slov odviezol k svokrovi, aby boli v bezpečí pred povodňami, záplavy ich údajne zastihli aj tam a voda zmietla zo strechy zaplaveného domu.

Polícia podľa médií pochybovala o Nedeljkovičovej verzii a v rámci pátrania po nezvestných osobách po povodniach sa zistilo, že žiadnu manželku ani syna nemal, píše server.