Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Srbsko obviňuje Chorvátsko, že blokuje jeho prístupové rozhovory s EÚ

Na snímke srbský premiér Aleksandar Vučič Foto: TASR/Martin Baumann

Srbský premiér Aleksandar Vučič uviedol, že jeho vláda je rozhodnutím Chorvátska nepodporiť európske smerovanie Belehradu šokovaná.

Belehrad 8. apríla (TASR) - Srbsko obvinilo dnes Chorvátsko z blokovania jeho prístupového procesu do Európskej únie a vyhlásilo, že sa tomuto vydieraniu nepoddá. Informuje o tom agentúra Reuters.

Srbský premiér Aleksandar Vučič uviedol, že jeho vláda je "rozhodnutím Chorvátska nepodporiť európske smerovanie Belehradu šokovaná". Chorvátski predstavitelia totiž v Bruseli odmietli dať súhlas na začatie ďalšej fázy prístupových rozhovorov Srbska, ktoré sa chce stať členským štátom EÚ.

"Srbsko sa nenechá nikým vydierať, ponižovať ani zneucťovať," vyhlásil Vučič vo vyhlásení.

Diplomatické potýčky medzi týmito bývalými juhoslovanskými republikami sa začali pred niekoľkými dňami, keď Chorvátsko vyhlásilo, že ak chce Srbsko dokončiť svoje prístupové rokovania s EÚ, musí zmeniť svoj zákon o trestnom stíhaní zločinov spáchaných počas občianskej vojny v 90. rokoch.

Chorvátsko, ktoré v rokoch 1991-1995 bojovalo proti Belehradom podporovaným srbským povstalcom, usilujúc sa dosiahnuť nezávislosť od Juhoslávie, tvrdí, že je neprijateľné, aby Srbsko požadovalo jurisdikciu ohľadne vojnových zločinov spáchaných na celom území bývalej Juhoslávie.

Chorvátsko vstúpilo do EÚ v roku 2013, zatiaľ čo Srbsko minulý rok v decembri iba začalo rozhovory s Bruselom. Keďže so začatím alebo ukončením novej fázy rokovaní s potenciálnymi členmi EÚ musí súhlasiť všetkých 28 členských štátov únie, Záhrebu to v prípade Srbska dáva právo veta, analyzuje Reuters.