Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Srbsko posilnilo ochranu hraníc, EÚ apelovala na Kosovo kvôli exodu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Väčšina znalcov pomerov považuje za hlavný motív exodu ekonomické dôvody.

Belehrad/Priština/Brusel 9. februára (TASR) - Srbsko posilnilo kontroly na srbsko-maďarskej štátnej hranici. Zintenzívnia sa aj spoločné patroly príslušníkov srbskej a maďarskej pohraničnej stráže. Informoval o tom srbský minister vnútra Nebojša Stefanovič v reakcii na pretrvávajúci exodus Kosovčanov smerujúcich ilegálne do Európskej únie.

Belehrad bol dejiskom rokovaní policajných šéfov Srbska, Maďarska a Nemecka, na ktorom sa zúčastnili aj zástupcovia rakúskej polície. Na tomto stretnutí došlo podľa Stefanovičových informácií, ktoré sprostredkovala tlačová agentúra APA, k dohode o nasadení vozidiel s termovíziou na srbskej strane inkriminovanej štátnej hranice.

Na srbsko-maďarskej štátnej hranici zadržali iba v uplynulých 72 hodinách podľa srbskej verejnoprávnej televízie RTS 4400 osôb, pokúšajúcich sa o jej ilegálne prekročenie, zväčša kosovských Albáncov. V neďalekom meste Subotica vyniesli v januári 550 trestov za pokusy o ilegálne prekročenie štátnej hranice.

Európska únia vyzvala medzičasom vládu v Prištine, aby podnikla urýchlené opatrenie na potlačenie masového vysťahovalectva z Kosova.

Ako informovalo internetové vydanie denníka Koha Ditore s odvolaním sa na nemenovaného európskeho diplomata, kosovské úrady by sa nemali pokúšať o relativizáciu vážnosti problému, pretože v hre je plánované zrušenie vízovej povinnosti.

Vysokopostavený diplomat vyjadril značné znepokojenie nad situáciou v uplynulých týždňoch, veď v decembri 2014 a januári 2015 malo i za pomoci prevádzačov opustiť Kosovo smerujúc cez Srbsko do Rakúska, Nemecka a Maďarska celkove viac ako 50.000 Kosovčanov. Za celý predchádzajúci rok to bolo pri tom 24.000 ľudí.

Väčšina znalcov pomerov považuje za hlavný motív exodu ekonomické dôvody, aj keď sa v niektorých úvahách objavili aj iné, nikým nepotvrdené špekulácie o obavách z údajne pripravovaného útoku kosovských ozbrojených síl na Srbmi obývané oblasti Kosova.

Kosovská prezidentka Atifete Jahjagová vyzvala 6. februára krajanov, aby zostali doma a nepokúšali sa ilegálne preniknúť na územie Európskej únie.

Najvyššia kosovská predstaviteľka tak učinila pri návšteve mesta Vushtrri, odkiaľ tisícky občanov autobusmi smerujú do Srbska a cez jeho územie sa pokúšajú dostať do EÚ. "Riešením nie je útek preč, zdôraznila vtedy podľa tlačovej agentúry AP Atifete Jahjagová a vyzvala krajanov, aby prispeli k budovaniu svojej mladej krajiny.