Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Prezident Nikolič by Kosovo chcel začleniť opäť do srbského štátu

Tomislav Nikolič Foto: TASR/AP Photo

Nezávislosť Kosova síce uznalo medzičasom viac ako 100 štátov sveta, nie sú však medzi nimi ani Srbsko, ani Rusko či viaceré členské krajiny Európskej únie vrátane Slovenska.

Belehrad 19. mája (TASR) - Srbský prezident Tomislav Nikolič predložil vláde balkánskej krajiny plán opätovného začlenenia provincie Kosovo do srbského štátu. Kosovo, ktoré vyhlásilo v roku 2008 jednostranne nezávislosť, by malo podľa Nikoličových predstáv dostať široko poňatú autonómiu.

Vyplýva to z mála dostupných informácií o pláne, ktoré priniesli dnes televízia B92 a ďalšie srbské médiá.

Nikoličov návrh prerokuje teraz srbská vláda premiéra Aleksandara Vučiča a následne by o ňom mal rozhodovať parlament v Belehrade.

Predseda srbskej vlády žiadal iba v utorok v Bruseli rýchle otvorenie prístupových rokovaní s jeho krajinou ako odmenu za početné ústupky Belehradu v rokovaniach s Kosovom, ktoré sprostredkúva Európska únia.

O srbskom prezidentovi si nielen viacerí domáci, ale aj zahraniční analytici myslia, že je skôr stúpencom približovania sa krajiny k Ruskej federácii ako k Európskej únii, takže prípadné ochladenie vzťahov s Bruselom by mu nemuselo byť proti vôli, vyplýva zo správy tlačovej agentúry APA.