Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Srbské orgány začali púšťať kamióny, niektoré čakali aj päť dní

Hasiči vyslobodzujú snehom zaviate auto na ceste neďaleko mesta Bačka Topola na severe Srbska. Foto: TASR/AP

Pred maďarsko-srbským hraničným priechodom Röszke sa zhromaždilo 580 nákladných vozidiel čakajúcich na prechod, kolóna dosiahla 12-kilometrovú dĺžku.

Belehrad 4. februára (TASR) - Srbské orgány začali dnes krátko pred poludním púšťať nákladné vozidlá z Maďarska na územie Srbska, kam vzhľadom na zlé poveternostné podmienky a stav ciest nemohli vstupovať od minulého piatka.

Pred maďarsko-srbským hraničným priechodom Röszke sa zhromaždilo 580 nákladných vozidiel čakajúcich na prechod, kolóna dosiahla 12-kilometrovú dĺžku.

Podľa juhomaďarského regionálneho spravodajského servera Delmagyar.hu hovorca polície Čongrádskej župy Szabolcs Szenti uviedol, že zatiaľ púšťajú kamióny cez hranicu iba na etapy, a to 20 vozidiel za hodinu.

Situácia sa podľa expertov na tomto hraničnom priechode úplne znormalizuje približne do dvoch dní.


Cestnú dopravu v Srbsku naďalej komplikoval sneh a silný vietor

Šéf krízového štábu ministerstva vnútra v Belehrade Predrag Marič však varoval, že mnohé cesty zostávajú kvôli snehu stále neprejazdné. Veľké problémy okrem toho spôsobuje pretrvávajúci silný vietor, osobitne na juhu Banátu.

Srbský minister dopravy Aleksandar Antič vyjadril nádej, že zvyšný 15 km dlhý úsek Subotica-Novi Sad sa podarí očistiť už v priebehu utorka.


S podstatnými zmenami počasia rátajú v Srbsku až v stredu. Už v utorok by sa však mal zmierniť vietor, ktorý v sobotu dosiahol rekordných 168 km/h.

Na srbskej hranici čakali kamióny už piaty deň

Vyše 500 nákladných vozidiel čaká už piaty deň v Maďarsku pred srbským hraničným priechodom na zrušenie zákazu vstupu na územie Srbska. Polícia Čongrádskej župy informovala agentúru MTI, že zákaz zostáva vzhľadom na zlé poveternostné podmienky v platnosti aj dnes.

Osobné vozidlá a autobusy srbské orgány už dnes predpoludním začali púšťať cez priechod.

Maďarský Úrad ochrany proti katastrofám v pondelok večer v spolupráci so spoločnosťou autobusovej dopravy Tisza Volán a s kúpeľmi v Segedíne zorganizoval pre čakajúce posádky nákladných áut možnosť osprchovať sa. Záujemcov z kolóny pozbieral autobus.

Maďarská polícia pri hraničnom priechode Röszke každé tri hodiny poskytuje posádkam čakajúcich áut čaj a letákmi v maďarčine, angličtine i srbčine informuje o aktuálnej situácii.