Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Srbsko kvôli sneženiu nepúšťa kamióny na svoje územie

Ilustračné foto Foto: TASR/MTI

Do dnešného rána tam čakalo 620 kamiónov, ktoré po ukončení zákazu predpoludním opustili maďarské územie.

Budapešť 31. januára (TASR) - Nákladné vozidlá s hmotnosťou nad 7,5 tony nemôžu od dnešného rána vstupovať na územie Srbska.

Podľa agentúry MTI srbská hraničná polícia opatrenie, ktoré platí až do odvolania, zdôvodnila hustým snežením.

Na maďarsko-srbskom hraničnom priechode Röszke polícia informovala vodičov kamiónov o vzniknutej situácii. Polícia Čongrádskej župy oznámila, že je pripravená riešiť situáciu s čakajúcimi nákladnými autami.

Vo štvrtok sa kvôli rovnakému zákazu na diaľnici M7 a rýchlostnej ceste M70 smerom na maďarsko-slovinské hranice začali hromadiť nákladné autá.

Do dnešného rána tam čakalo 620 kamiónov, ktoré po ukončení zákazu predpoludním opustili maďarské územie.

V snehu a mraze uviazlo najmenej 50 vozidiel

Najmenej 50 vozidiel zostalo od štvrtkového večera zablokovaných v snehových závejoch na ceste pri srbskom meste Zrenjanin. Nánosy snehu dosahujú takmer dva metre a situácia je alarmujúca, informoval spravodajský server Vesti-online.

Uviaznutým vodičom a ich spolujazdcom sa míňalo palivo a vybíjali sa im batérie mobilných telefónov, pričom teplota sa pohybovala okolo mínus šiestich stupňov Celzia. Vicepremiér Aleksandar Vučič po konzultáciách s veliteľom generálneho štábu Ljubišom Dikovičom rozhodol o nasadení tankov a vojakov na oslobodenie uviaznutých ľudí v kolónach.

V dôsledku nárazového vetra so silou orkánu a snehových závejov na cestách prvej a druhej triedy v južnom a strednom Banáte polícia dočasne zakázala jazdu pre nákladné vozidlá, informoval server Novosti.rs. Cestná doprava je v dôsledku počasia spomalená alebo ochromená na celom území Srbska.