Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Zahraničie

Srbi vyzvali prezidenta, aby vyhlásil Pamätný deň obetí zo Srebrenice

Bosnianski žena Merima Nukic sa modlí pri hrobe svojho otca počas pohrebného obradu v pamätníku v Potočari centra, neďaleko Srebrenice Foto: TASR/AP

Výročie masakry civilistov z tohto bosnianskeho mesta je od roku 2009 pamätným dňom na celom území Európskej únie. K tomuto pietnemu dňu sa ale nepripojilo ani Srbsko, ani bosnianska Republika Srbská.



Belehrad 8. júla (TASR) - Za vyhlásenie 11. júla za Pamätný deň obetí zo Srebrenice sa dnes v otvorenom liste srbskému prezidentovi Tomislavovi Nikoličovi vyslovili predstavitelia viacerých popredných mimovládnych organizácií bývalej juhoslovanskej republiky, informovala agentúra APA.

Výročie masakry civilistov z tohto bosnianskeho mesta je od roku 2009 pamätným dňom na celom území Európskej únie. K tomuto pietnemu dňu sa však nepripojilo ani Srbsko, ani bosnianska Republika Srbská (RS).

Srbský parlament už dávnejšie odsúdil srebrenickú masakru, ktorú spáchali príslušníci bosnianskosrbských jednotiek, nepoužil však pri tom termín genocída.

Po obsadení mesta na východe Bosny bosnianskosrbskými jednotkami v júli 1995 bolo v jeho okolí brutálne zavraždených okolo 8000 členov tamojšej moslimskej komunity.