Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Stovka migrantov pochodovala dnes napriek horúčave do Maďarska

Archívne foto: Migranti prevažne zo Sýrie kráčajú v skupine smerom do Maďarska v srbskom meste Kanjiza, pri maďarských hraniciach 25. júna 2015. Foto: TASR/AP

Niektorí účastníci pochodu mali oblečené tričká s nápismi Stop the war if you want to stop refugees (Zastavte vojnu, ak chcete zastaviť utečencov) alebo Open borders (Otvorte hranice).



Belehrad 23. júla (TASR) - Stovka žiadateľov o azyl dnes napriek horúčave pokračovala v pochode smerom k hraniciam Srbska s Maďarskom v snahe upozorniť na neutešenú situáciu tisícov migrantov, ktorí po úteku pred vojnou a chudobou čelia zatvoreným hraniciam.

Väčšina z nich uviedla, že pochádzajú z Afganistanu a Pakistanu, informovala tlačová agentúra AP. Uviedla, že migranti kráčali pomaly vpred s mokrými uterákmi na hlavách, aby sa uchránili pred prudkým slnkom a príležitostne oddychovali v tieni pri ceste vedúcej na sever do Európskej únie.

Na 200-kilometrový pochod k maďarskej hranici vyrazilo v piatok z Belehradu asi 300 mladých mužov a chlapcov, ale mnohí to cestou vzdali. Pochodom protestujú proti rozhodnutiu nechať hranice uzavreté pre väčšinu žiadateľov o azyl, v dôsledku čoho uviazli v Srbsku tisíce migrantov.

Niektorí účastníci pochodu mali oblečené tričká s nápismi Stop the war if you want to stop refugees (Zastavte vojnu, ak chcete zastaviť utečencov) alebo Open borders (Otvorte hranice).

Časť z nich plánuje začať protestnú hladovku, keď dorazia k hraniciam, uviedla AP.

Maďarsko nedávno posilnilo kontrolu svojich južných hraníc so Srbskom a púšťa cez ňu denne iba asi 30 migrantov, prevažne rodiny s malými deťmi. Migrantov, ktorých prichytí pri pokuse o ilegálny prechod hraníc, vracia.

V provizórnych stanových táboroch na srbskom území pri hraniciach bez akéhokoľvek sociálneho vybavenia zostali stovky migrantov.

Srbské orgány oznámili sprísnenie kontroly hraníc s Bulharskom a Macedónskom, odkiaľ prichádza do Srbska väčšina migrantov. Hranice budú kontrolovať spoločné hliadky armády a polície.

Väčšina utečencov, ktorí uviazli v Srbsku, tam odmietla požiadať o azyl, pretože by si tým zmarila šancu dostať sa raz do EÚ.

Medzinárodná humanitárna organizácia Lekári bez hraníc v piatok upozornila na prudký nárast násilia voči migrantom a utečencom odkedy sa v marci zatvorili hranice na tzv. balkánskej ceste.