Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Stovky migrantov idú pešo asi 200 kilometrov k maďarským hraniciam

Na archívnej snímke: maďarský pohraničný policajt dáva inštrukcie migrantom zo Sýrie po tom, ako prekročili vchod na plote s ostnatým drôtom na srbskej hranici s Maďarskom pri srbskom meste Hajdukovo 25. augusta 2015. Foto: TASR/AP

Súčasne vyhlásili hladovku na protest proti uzavretiu maďarských hraníc, ktoré im bráni pokračovať v ceste do západnej Európy.

Belehrad 22. júla (TASR) - Stovky migrantov sa dnes vydali zo srbskej metropoly Belehrad na pochod k hraniciam Maďarska. Súčasne vyhlásili hladovku na protest proti uzavretiu maďarských hraníc, ktoré im bráni pokračovať v ceste do západnej Európy.

Na približne 200-kilometrový peší pochod z Belehradu vyrazilo približne 300 mužov, prevažne a Afganistanu, Pakistanu a Iránu, ktorí niesli nápisy požadujúce otvorenie hraníc a odstránenie pohraničných plotov. Bezpečnosť skupiny zaisťujú vozidlá srbskej polície. V súvislosti s pochodom došlo k spomaleniu dopravy na ceste spájajúcej Belehrad s mestom Novi Sad na severe krajiny.

Maďarsko v súčasnosti vpúšťa cez svoje hranice so Srbskom len približne 30 utečencov denne, prevažne rodiny s malými deťmi. Na srbskom území preto uviazlo zhruba 3000 migrantov a tamojšie úrady tvrdia, že takéto veľké množstvo príchodzích nezvládajú.

Stovky z nich táboria z nepriaznivých podmienkach neďaleko hraníc a niektorí sa už pokúsili dostať do Maďarska, avšak neúspešne. Ďalšie desiatky prespávajú pod holým nebom v parku v Belehrade.

Väčšina migrantov uviaznutých v Srbsku tam nepodala žiadosť o azyl, pretože sa obávajú, že by si tým definitívne uzavreli cestu k získaniu azylu v niektorej z krajín EÚ.