Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Srbsko tvrdí, že zadržalo vodcu ozbrojencov, ktorí zabili policajta

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rezort vnútra uviedol, že podozrivý Milan Radoičič je na 48 hodín v cele predbežného zadržania.

Belehrad 3. októbra (TASR) - Srbská polícia zadržala muža podozrivého z toho, že viedol ozbrojencov, ktorí koncom septembra zabili kosovského policajta. V utorok to oznámilo srbské ministerstvo vnútra. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

Rezort vnútra uviedol, že podozrivý Milan Radoičič je na 48 hodín v cele predbežného zadržania. Polícia jeho prípad odovzdala belehradskej prokuratúre, ktorá rozhodne, či požiada súd o väzobné stíhanie zadržaného. Policajti zároveň prehľadali jeho byt a ďalšie nehnuteľnosti.

Radoičič, dlhoročný podpredseda strany Srbská kandidátka (Srpska lista), minulý týždeň sám povedal, že viedol skupinu ťažko ozbrojených mužov do oblasti na severe Kosova v reakcii na údajné represie voči etnickým Srbom zo strany vlády v Prištine. Trval na tom, že konal sám a bez podpory alebo súhlasu srbskej vlády. Smrť kosovského policajta označil za "nehodu".

Predminulú nedeľu 24. septembra na severe Kosova ozbrojenci zastrelili policajta a na niekoľko hodín sa zabarikádovali v pravoslávnom kláštore v obci Banjska. Počas obliehania kosovská polícia zastrelila troch z nich.

Ide o najvážnejší incident za uplynulé roky. Kosovo zároveň obviňuje Srbsko z podpory ozbrojencov. Belehrad poprel akúkoľvek účasť na potýčkach. Troch zabitých ozbrojencov označili v Srbsku za hrdinov.