Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Srbsko otvorilo ďalšie dve prístupové kapitoly pre členstvo v EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o kapitolu číslo 20 (podnikanie a priemyselná politika) a kapitolu číslo 26 (vzdelávanie a kultúra).

Brusel 27. februára (TASR) - Srbsku sa dnes v Bruseli v rámci prístupových rokovaní s Európskou úniou podarilo otvoriť dve nové kapitoly. Ide o kapitolu číslo 20 (podnikanie a priemyselná politika) a kapitolu číslo 26 (vzdelávanie a kultúra).

Kapitola 26 bola v rámci dnešnej v poradí piatej medzivládnej konferencie EÚ-Srbsko už aj uzavretá.

Po dnešných rokovaniach medzi Belehradom a Bruselom má srbská strana osem otvorených a dve dočasne uzatvorené kapitoly z celkového počtu 35 prístupových kapitol.

Srbskú delegáciu na dnešných rokovaniach v Bruseli viedla ministerka pre európsku integráciu Jadranka Joksimovičová. Na čele delegácie EÚ bol maltský vicepremiér a minister pre európske záležitosti Louis Grech, keďže Malta v súčasnosti predsedá Rade EÚ.

Členské štáty EÚ súhlasili s otvorením 20. kapitoly v polovici februára po tom, ako Európska služba pre vonkajšiu činnosť pod vedením Federicy Mogheriniovej vypracovala správy o pokroku v dialógu medzi Belehradom a Prištinou.

Srbsko oficiálne požiadalo o vstup do EÚ 22. decembra 2009. Lídri EÚ schválili začatie prístupových rokovaní v decembri 2013, oficiálne sa tak ale stalo až v decembri 2015, keď Belehrad podnikol konkrétne kroky pre normalizáciu vzťahov s Kosovom.