Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Srbsko reaguje na zrušenie verdiktu voči Stepinacovi protestnou nótou

Šéf srbskej diplomacie Ivica Dačič. Foto: TASR/AP

Verdikt o anulovaní rozsudku - trestu 16 rokov odňatia slobody nepodmienečne a nútených prác - vyniesol v piatok župný súd v Záhrebe.

Belehrad/Záhreb 26. júla (TASR) - Srbsko zašle Chorvátsku protestnú nótu v reakcii na nedávne zrušenie rozsudku, ktorým pred 70 rokmi odsúdili v bývalej Juhoslávii za vojnové zločiny kardinála-arcibiskupa Alojzije Stepinaca (1898-1960).

Verdikt o anulovaní rozsudku - trestu 16 rokov odňatia slobody nepodmienečne a nútených prác - vyniesol v piatok župný súd v Záhrebe, ktorý v zdôvodnení poukazoval na vykonštruovanosť procesu a porušenie základných právnych noriem pri vynesení pôvodného rozsudku.

Šéf srbskej diplomacie Ivica Dačič hovoril v tejto súvislosti na tlačovej konferencii o "rehabilitácii fašizmu". Poznamenal, že Srbsko považuje kardinála Stepinaca za vojnového zločinca, a pripomenul, že to bol duchovný ustašovcov, ktorý sa v procese v bývalej Juhoslávii bránil mlčaním.

Informácie priniesli tlačové agentúry MTI a APA.

Alojzije Stepinac je v očiach mnohých Chorvátov považovaný za hrdinu, ale Srbi a židia ho obviňujú zo sympatizovania s ustašovskými orgánmi, ktoré dali v chorvátskych koncentračných táboroch zabiť desaťtisíce ľudí.

Srbská pravoslávna cirkev protestuje proti plánom na kanonizáciu už v roku 1998 blahorečeného Stepinaca, ktorého skutočnú úlohu v období druhej svetovej vojny sa doteraz jednoznačne nepodarilo objasniť.