Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Srbsko čakajú po dvoch rokoch predčasné voľby

Presadiť ich mieni Srbská pokroková strana (SNS), koaličný partner socialistov (SPS) vo vláde.

Belehrad 25. januára (TASR) - V Srbsku sa budú konať predčasné parlamentné voľby. Presadiť ich mieni Srbská pokroková strana (SNS), koaličný partner socialistov (SPS) vo vláde, oznámil dnes v Belehrade jej predseda a zároveň vicepremiér Aleksander Vučič.

Politicky najsilnejší muž v krajine, ktorý je tiež koordinátorom tajných služieb a na dnešnej straníckej schôdzi ho opäť potvrdili vo funkcii, ďalej uviedol, že takýto návrh v nedeľu predloží predsedníctvu SNS. Keďže celé jej vedenie volá po nových voľbách už niekoľko týždňov, jeho súhlas je len formalitou.

Hoci vláda uskutočnila dôležité kroky, Vučič je presvedčený, že v budúcnosti môže pracovať ešte lepšie a rýchlejšie. Hoci priamo nekritizoval SPS, Srbsko podľa neho v súčasnosti kráča "nie dosť rýchlo, nie dosť dôrazne a bezpečne" v ústrety budúcnosti. "Začatím prístupových rozhovorov s EÚ sme vydláždili cestu k budúcnosti, teraz je nutné vykonať nevyhnutné ekonomické a sociálne reformy," zdôraznil líder SNS.

Podľa prieskumu verejnej mienky, zverejnenom dnes v denníku Večernje novosti, by ideologicky nečitateľnej SNS dalo svoj hlas takmer 43 percent voličov, socialisti majú 11-percentnú podporu. Najsilnejší opozičný subjekt Demokratická strana by dostala 13 percent hlasov a do parlamentu by sa so ziskom siedmich percent ešte dostali Demokratická strana Srbska (DSS) a Liberálnodemokratická strana.

V médiách sa v polovici januára objavili správy, že predčasné voľby by sa mohli uskutočniť 16. marca - necelé dva roky po predchádzajúcich. SNS už dlhodobo výrazne vedie v prieskumoch verejnej mienky najmä vďaka popularite Vučiča. Bývalý ultranacionalista, ktorý sa zmenil na prozápadného stúpenca reforiem, je tvárou rozsiahlej protikorupčnej kampane.

Predstavitelia SNS zdôrazňujú údajné veľké napätie medzi svojou stranou a jej hlavným koaličným partnerom - socialistami úradujúceho premiéra Ivicu Dačiča - ohľadne ekonomických reforiem. Dačič akékoľvek spory popiera a opakovane sa vyslovil proti predčasným voľbám, ktoré by socialistov zrejme odsunuli do opozície.

Krátko pred Vučičovým vystúpením na straníckom podujatí oznámil svoju rezignáciu srbský minister hospodárstva Saša Radulovič. Tento nestraník svoj krok zdôvodnil údajnou neochotou reformovať celú vládu. V piatok jeho ministerstvo kritizovalo zvyšok kabinetu, že chce "zastaviť začaté reformy a pokračovať katastrofálnej hospodárskej politike ostatných desiatich rokov", aby si mohla ponechať stranícke privilégiá získané na úkor občanov.