Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Jasným favoritom srbských prezidentských volieb je premiér Vučič

Srbský premiér Aleksandar Vučič Foto: TASR/AP

Najvyššie registrovaným opozičným kandidátom je s obrovským odstupom niekdajší ombudsman Saša Jankovič, ktorého by podporilo 11 percent respondentov.

Belehrad 17. marca (TASR) - Jasným favoritom srbských prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia 2. apríla, je podľa dnes zverejnených výsledkov prieskumu verejnej mienky predseda srbskej vlády, líder Srbskej pokrokovej strany (SNS) Aleksandar Vučič. Jeho podpora sa z predchádzajúcich 53 percent zvýšila na súčasných 57 percent.

Najvyššie registrovaným opozičným kandidátom je s obrovským odstupom niekdajší ombudsman Saša Jankovič, ktorého by podporilo 11 percent respondentov. Za bývalého šéfa srbskej diplomacie Vuka Jeremiča by hlasovalo deväť percent oslovených.

Mimochodom, Aleksandar Vučič sa o priazeň voličov bude uchádzať s poradovým číslom šesť. Rozhodol o tom dnešný žreb poradových čísiel na volebnom lístku, zozname uchádzačov o najvyššiu ústavnú funkciu. S jednotkou pôjde do volieb Saša Jankovič, s najvyšším číslom 11 Nenad Čanak.

V Srbsku je v plnom prúde kampaň pred voľbami hlavy štátu, ktorú charakterizuje, paradoxne, záplava sľubov jednotlivých kandidátov, fakticky nerealizovateľných v praxi vzhľadom na ústavné právomoci prezidenta postjuhoslovanskej republiky.