Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

T. Nikolič odstúpil od opätovnej kandidatúry na prezidenta Srbska

Srbský prezident Tomislav Nikolič. Foto: TASR/AP

Nikoličovo odstúpenie od plánovanej kandidatúry hodnotia analytici ako víťazstvo premiéra A. Vučiča v mocenskom zápase najvyšších ústavných činiteľov Srbska.

Belehrad 20. februára (TASR) - Srbský prezident Tomislav Nikolič sa v rozpore s pôvodným zámerom nebude uchádzať o znovuzvolenie do najvyššej ústavnej funkcie v aprílových voľbách hlavy štátu. Informovali o tom dnes večer srbské elektronické médiá s odvolaním sa na závery schôdzky najvyšších ústavných činiteľov krajiny.

Srbská pokroková strana (SNS) v uplynulých dňoch vybrala za svojho kandidáta v prezidentských voľbách premiéra Aleksandara Vučiča, ktorý nomináciu akceptoval. Predseda vlády, ktorý je aktuálne i lídrom SNS, je na rozdiel od úradujúcej hlavy štátu preferujúcej úzke vzťahy s Moskvou stúpencom európskej integrácie Srbska.

Nikoličovo odstúpenie od plánovanej kandidatúry hodnotia analytici ako Vučičovo víťazstvo v mocenskom zápase najvyšších ústavných činiteľov Srbska, ale súčasne i krok, ktorý zabráni hroziacemu rozkolu v SNS a umožní Vučičovo jasné volebné víťazstvo.

Obaja štátnici sa na stretnutí dohodli, že budú pokračovať v úzkej spolupráci vo všetkých otázkach významných pre srbský štát. Predmetom ich rozhovoru bola politická a bezpečnostná situácia v krajine a regióne. Účastníci sa zhodli, že Srbsko zápasí s nemalými problémami a že je v tejto situácii nutné stanoviť komplexné odpovede na výzvy súčasnosti.