Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Srbi majú podozrivých z účasti na pokuse o sprisahanie v Čiernej Hore

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ako uviedla televízia RTS, Belehrad má údajne k dispozícii nespochybniteľné dôkazy, ktoré sa podarilo odhaliť srbským bezpečnostným zložkám.

Belehrad 25. októbra (TASR) - Srbsko zadržalo niekoľko osôb podozrivých z účasti na sprisahaní, ktorého cieľom bolo ovplyvniť výsledok nedávnych parlamentných volieb v Čiernej Hore.

Oznámil to v pondelok na tlačovej konferencii srbský premiér Aleksandar Vučič.

Ako uviedla televízia RTS, Belehrad má podľa Vučiča k dispozícii nespochybniteľné dôkazy, ktoré sa podarilo odhaliť srbským bezpečnostným zložkám.

U zadržaných pri zatýkaní zaistili hotovosť vo výške 125.000 eur a uniformy, ktoré mohli byť použité pri útokoch na verejné budovy a jednotlivých vládnych činiteľov.

Vučič neuviedol bližšie podrobnosti o plánovaných útokoch a nezverejnil ani mená zadržaných osôb.

Informoval však, že "máme nespochybniteľné dôkazy, že istí ľudia - a nejde o tých, čo boli predtým zadržaní v Čiernej Hore - sledovali presuny čiernohorského premiéra (Mila Djukanoviča) a podávali o nich správy iným osobám." Dodal, že vyšetrovaním sa nenašli dôkazy, že by do pripravovanej akcie boli zapojení politici zo Srbska a Čiernej Hory.

Tesne pred začiatkom parlamentných volieb v Čiernej Hore, v noci na 16. októbra, zadržali v Podgorici skupinu 20 ľudí, ktorí boli podľa vyšetrovateľov podozriví z prípravy teroristických útokov počas hlasovania. Šiestich z nich po výsluchu prepustili na slobodu, zvyšní 14 zostávajú naďalej vo vyšetrovacej väzbe. Na čele skupiny bol údajne niekdajší veliteľ srbských polovojenských jednotiek Bratislav Bata Dikič.

Podľa čiernohorskej špeciálnej prokuratúry mala skupina v úmysle obsadiť parlament a iné čiernohorské inštitúcie, zadržať premiéra Mila Djukanoviča a ohlásiť volebné víťazstvo nemenovaných politických strán.