Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Jeden z páchateľov piatkových útokov prišiel do krajiny ako utečenec

Záchranári evakuujú ženu z koncertnej sály Bataclan, kde došlo k teroristickým útok v piatok, 13. novembra Foto: TASR/AP

Belehradský denník Blic vo svojom dnešnom vydaní uverejnil fotokópiu tohto cestovného dokladu vydaného na meno Ahmad Almohammad. Muž má podľa pasu 25 rokov.

Belehrad 15. novembra (TASR) - Srbské médiá zverejnili totožnosť Sýrčana, ktorého pas sa našiel v blízkosti tela jedného z páchateľov piatkových útokov v Paríži. Informovala o tom v noci nadnes agentúra DPA.

Belehradský denník Blic vo svojom dnešnom vydaní uverejnil fotokópiu tohto cestovného dokladu vydaného na meno Ahmad Almohammad. Muž má podľa pasu 25 rokov.

Všetko o útoku v Paríži nájdete TU.

Denník Blic neodhaľuje svoj zdroj, z ktorého získal snímku pasu, ale píše, že srbské úrady dostali od francúzskych bezpečnostných zložiek žiadosť o pomoc a sprístupnenie databázy do krajiny prichádzajúcich migrantov.

Podľa správy denníka Blic grécke úrady zaregistrovali Almohammada 3. októbra. Potom 7. októbra prešiel z Macedónska na územie Srbska, pričom použil hraničný priechod Preševo, kde ho srbské úrady zaregistrovali a kde požiadal o azyl, čo je medzi utečencami bežná prax. Krátko na to však odišiel do Chorvátska, spresnil Blic.

Chorvátsky denník Večernji list vo svojom vydaní potvrdil, že tento muž vstúpil na územie Chorvátska zo Srbska. V Chorvátsku sa dal 8. októbra zaregistrovať v migračnom centre v Opatovci. Jeho meno nevyvolalo žiadnu pozornosť, čo znamená, že nebol považovaný za podozrivého či nebezpečného. Prešiel dokonca aj kontrolou, či pri sebe nemá zbraň. Neskôr sa z Chorvátska presunul do Rakúska.

Srbsko a Grécko ležia na balkánskej migračnej trase, ktorú využívajú utečenci z Blízkeho východu a Afriky, aby sa dostali do západnej Európy.

V sobotu sa vo francúzskych médiách objavila správa, že dvaja z ľudí podozrivých zo spáchania útokov v Paríži sa mohli do Francúzska dostať z Grécka, ktoré migrantom slúži ako vstupná brána na balkánsku trasu.