Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Srbský parlament preskúma následky náletov NATO na zdravie obyvateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zvýšenie úmrtnosti v dôsledku rakovinových ochorení v rokoch 2001-2010 údajne ukázali aj iné štúdie.

Belehrad 5. mája (TASR) - Srbský parlament má vytvoriť výbor, ktorého úlohou bude preskúmať, aké zdravotné následky na tamojšom obyvateľstve zanechali nálety NATO z roku 1999, ktoré viedli k ukončeniu vojny v Kosove. Príslušný návrh predložila v piatok predsedníčka zákonodarného zboru Maja Gojkovičová, informovala agentúra APA.

Výbor má do konca roka 2020 vypracovať správu o svojich zisteniach, Gojkovičová však nespresnila, či sa bude opierať o lekárske a vedecké závery.

S iniciatívou za preskúmanie možných škodlivých vplyvov náletov na zdravie prišla už dávnejšie belehradská neuroonkologička Danica Grujičičová. Tá hovorila vlani o "obrovskom náraste množstva rakovinových ochorení" v Srbsku, kde sa podľa vtedajších správ médií iba pri leukémii zvýšil počet úmrtí o 139 percent. Zvýšenie úmrtnosti v dôsledku rakovinových ochorení v rokoch 2001-2010 údajne ukázali aj iné štúdie.

Severoatlantická aliancia použila pri náletoch na Srbsko v roku 1999 aj nálože obsahujúce ochudobnený urán, pripomenula DPA. Ten je pridávaný do protipancierových zbraní vzhľadom na jeho vysokú objemovú hmotnosť. V porovnaní s prírodným uránom obsahuje ochudobnený urán v prevažnej miere neštiepny izotop s nukleónovým číslom 238. Vzniká ako odpadový produkt pri výrobe obohateného uránu na energetické účely.