Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Srbský premiér Vučič je na historickej návšteve Albánska

Edi Rama a Aleksandar Vučič. Foto: TASR/AP

Vo štvrtok sa Aleksandar Vučič zúčastní v albánskej metropole spoločne s premiérmi ďalších krajín regiónu na hospodárskom fóre Vienna Economic Forum - Tirana Talks 2015.

Tirana 27. mája (TASR) - Historicky prvú návštevu Albánska po druhej svetovej vojne na úrovni premiéra začal dnes v Tirane predseda srbskej vlády Aleksandar Vučič.

Pri bilaterálnych rokovaniach s albánskym premiérom Edim Ramom hostiteľ podľa tlačovej agentúry APA uviedol: "Máme možnosť urobiť to, čo urobili Francúzsko a Nemecko po druhej svetovej vojne."

Schôdzku nesprevádzalo mimoriadne napätie, a to napriek pretrvávajúcim odlišnostiam v názoroch, napríklad v otázke Kosova.

Medzi hlavné témy rokovaní patrilo viacero projektov spolupráce v oblasti infraštruktúry vrátane výstavby diaľnice Tirana-Niš, vedúcej i cez kosovské územie, ktorej financovanie by z iniciatívy oboch krajín mala podporiť aj Európska únia.

Edi Rama na spoločnej tlačovej konferencii podčiarkol, že sa zainteresovaní usilujú o vytvorenie regiónu bez hraníc a poukázal na fakt, že návšteva srbského premiéra sa uskutočňuje po dlhom období zmrazenia dvojstranných vzťahov.

"To, že v niektorých otázkach zastávame odlišné stanoviská, neznamená, že si neuvedomujeme skutočnosť, že oba štáty zohrávajú dôležitú úlohu v zachovaní mieru," konštatoval predseda albánskej vlády.

Je skutočnosťou, že sa v otázke Kosova nezhodneme, priznal aj srbský hosť Aleksandar Vučič a dodal: "Srbsko považuje Kosovo za svoju súčasť a bude tak konať aj v budúcnosti, kým Albánsko ho vníma ako nezávislý štát."

Hosť z Belehradu však súčasne netajil hrdosť, že ako prvý srbský premiér v novodobých dejinách absolvuje oficiálnu návštevu Srbska. "Sme na dobrej ceste a musíme na tom pracovať," podčiarkol.

Aleksandar Vučič ocenil dobré vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré označil za "lepšie ako kedykoľvek predtým". Vyjadril nádej, že sa v budúcnosti ešte ďalej zlepšia. Súčasne si pochvaľoval, že sa s Edim Ramom stretli už štyrikrát na rôznych miestach planéty a vždy to boli otvorené rokovania, aj keď pri nich nie vždy došlo k zhode názorov. Aj hosť z Belehradu vyjadril presvedčenie, že srbsko-albánske vzťahy majú význam pre celý región západného Balkánu.

Návštevu srbského premiéra v Albánsku sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia, ktoré platia aj v prístavnom meste Drač, kde by sa obaja premiéri mali stretnúť dnes na slávnostnej večeri.

Vučičov nabitý program v Tirane dopĺňajú rokovania s ďalšími najvyššími albánskymi ústavnými činiteľmi: so starostom Tirany, ako aj s predstaviteľmi srbskej menšiny v Albánsku, ktorá má podľa oficiálnych údajov iba 250 ľudí, podľa srbských médií však rádovo tisícky osôb.