Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 14. jún 2024Meniny má Vasil
< sekcia Zahraničie

Srbský prezident kvôli výroku o Kosove neprijal albánskeho premiéra

Tomislav Nikolič Foto: TASR

Dôvodom boli Ramove výroky o nezávislosti Kosova, ktoré srbskí lídri považujú za akt provokácie.

Belehrad 11. novembra (TASR) - Srbský prezident Tomislav Nikolič odmietol v pondelok prijať albánskeho premiéra Ediho Ramu, ktorý pricestoval na historickú návštevu Belehradu. Dôvodom boli Ramove výroky o nezávislosti Kosova, ktoré srbskí lídri považujú za akt provokácie, informovala chorvátska agentúra HINA.

V tlačovom vyhlásení Nikoličovej kancelárie sa uvádza, že takýto počin albánskeho premiéra, ktorý svojich hostiteľov požiadal, aby uznali nezávislosť Kosova, "sa dal očakávať", čo bolo aj kľúčovým dôvodom, prečo srbský prezident Ramu neprijal. Albánskeho premiéra vo vyhlásení Nikoličovho úradu ďalej nazvali "nezodpovedným politikom".

Rama pricestoval v pondelok na dvojdňovú historickú návštevu Belehradu na pozvanie srbských predstaviteľov. Počas spoločnej tlačovej konferencie so srbským premiérom Aleksandrom Vučičom, ktorú naživo vysielala televízia, vyzval srbské vedenie na uznanie nezávislosti Kosova ako "reality", ktorú akceptovala väčšina štátov sveta.

Srbský premiér Vučič to v ostrej reakcii nazval "aktom provokácie" a dodal, že nikomu nedovolí "ponižovať Srbsko".

Ramov výrok o nezávislosti Kosova vyvolal protesty srbského obyvateľstva v severnej časti etnicky rozdeleného mesta Kosovská Mitrovica, uviedla v pondelok vo večerných hodinách srbská štátna televízia.

Rama má dnes na programe návštevu albánskej komunity v juhosrbských okresoch Preševo, Bujanovac a Medvedja.