Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Srbsko čakajú predčasné parlamentné voľby. Zajtra sa dozvieme dátum

Na snímke ustanovujúce zasadanie nového srbského parlamentu, ktorý vzišiel z predčasných volieb 16. marca, sa konalo v Belehrade 16. apríla 2014. Foto: TASR/AP

Srbský premiér Aleksandar Vučič predložil dnes Nikoličovi návrh na rozpustenie parlamentu.

Belehrad 3. marca (TASR) - Srbský prezident Tomislav Nikolič v piatok napoludnie podpíše dekrét o rozpustení parlamentu a vypíše predčasné parlamentné voľby. Zároveň určí termín ich konania, informovala dnes agentúra Tanjug.

Srbský premiér Aleksandar Vučič predložil dnes Nikoličovi návrh na rozpustenie parlamentu s odôvodnením, že vláda potrebuje jasný mandát na dokončenie reforiem a dovedenie Srbska k dverám európskej rodiny národov.

Podľa srbskej ústavy sa musia voľby uskutočniť do 60 dní od ich vypísania. Vučič avizoval, že sa s najväčšou pravdepodobnosťou uskutočnia 24. apríla.

Vučič už v polovici januára tvrdil, že Srbsko čakajú predčasné voľby. "Srbsko by malo povedať, či chce vstúpiť do Európskej únie," povedal vtedy srbský premiér. Dodal, že potrebuje plné štvorročné funkčné obdobie na uskutočnenie reforiem, ktoré vydláždia krajine cestu k členstvu v EÚ.

Miestne médiá už vtedy špekulovali, že predčasné parlamentné voľby by sa mohli konať 24. apríla. Taktiež písali, že Vučičova Srbská pokroková strana (SNS) dominuje nad slabou a roztrieštenou opozíciou a podľa všetkého vo voľbách zvíťazí - tak ako v marci 2014, keď získala 158 z 250 kresiel v parlamente.