Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Srbský radikál Šešelj sa musí vrátiť do cely v Haagu

Srbský krajne nacionalistický vodca Vojislav Šešelj na súde pre vojnové zločiny v bývalej Juhoslávii ICTY v Haagu 6.marca 2009. Je obžalovaný z pohŕdania súdom za údajné vyhrážanie sa svedkovi. Foto: TASR/AP

Šešelj je obvinený z vojnových zločinov - konkrétne aj z verbovania neslávne známych polovojenských síl počas balkánskych vojen začiatkom 90. rokov minulého storočia.

Haag 30. marca (TASR) - Odvolací súd Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) dnes oznámil, že srbský krajne pravicový líder Vojislav Šešelj porušil podmienky svojho dočasného prepustenia z väzby a musí sa vrátiť do súdnej cely v holandskom Haagu.

Rozhodnutie z Haagu ma nezaujíma

Vojislav Šešelj, srbský nacionalista, ktorý čelí obvineniu z vojnových zločinov v procese na pôde Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY), dnes v Belehrade absolútne vylúčil svoj návrat do sídla tribunálu v holandskom Haagu. Informácie priniesla tlačová agentúra APA s odvolaním sa na srbské médiá.

"Chcel by som vidieť, ako ma (premiér) Aleksandar Vučič a (prezident) Tomislav Nikolič teraz nechajú zadržať," vyhlásil pre denník Večernje novosti podmienečne prepustený obžalovaný.

"Porazil som haagsky tribunál. Nezákonne ma tam zadržiavali 12 rokov, porušili moje právo na súdny proces v rozumnom čase," vyhlásil Šešelj pre tlačovú agentúru Beta. Rozhodnutie z Haagu o nutnosti jeho návratu do cely ho podľa vlastných slov "nezaujíma".
Šešelj je obvinený z vojnových zločinov - konkrétne aj z verbovania neslávne známych polovojenských síl počas balkánskych vojen začiatkom 90. rokov minulého storočia, pripomenula agentúra AP.

Srbského radikála prepustili z väzby vlani v novembri, aby mohol absolvovať liečbu v Srbsku, ale pod podmienkou, že nebude ovplyvňovať obete ani svedkov a že sa v prípade predvolania vráti na súd.

Srbskí lekári oznámili, že Šešelj trpí na rakovinu hrubého čreva a rozšírila sa mu aj na pečeň.

Šešelj však po návrate do srbskej metropoly Belehrad na tlačovej konferencii vyhlásil, že dobrovoľne sa na súd OSN zriadený v Haagu nevráti.

Prokuratúra tvrdí, že týmto vyhlásením porušil podmienky dočasného prepustenia, a odvolací súd nimi vyjadril súhlas v písomnom rozhodnutí, ktoré bolo zverejnené dnes.

Šešelj sa sám dobrovoľne odovzdal tribunálu v Haagu v roku 2003 a čaká na verdikty vo svojom súdnom procese. Prokuratúra preňho žiada za vojnové zločiny 28 rokov väzenia.

"Nemorálne" rozhodnutie

Za "nemorálne" označil dnes srbský premiér Aleksandar Vučič rozhodnutie Odvolacieho súdu Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY), v zmysle ktorého srbský krajne pravicový líder Vojislav Šešelj porušil podmienky svojho dočasného prepustenia z väzby a musí sa vrátiť do súdnej cely v holandskom Haagu.

Predseda srbskej vlády súčasne avizoval, že jeho kabinet sa k celej záležitosti vyjadrí v nasledujúcich dňoch.

Vučič dnes uviedol, že ak by v plnej miere verbálne vyjadril svoje pocity, mohlo by to vyvolať dojem, že nemá pod kontrolou svoj hnev kvôli "nemorálnemu rozhodnutiu iných", píše tlačová agentúra APA.

Srbský premiér netajil, že rozhodnutie z Haagu spája aj so svojím vystúpením pri príležitosti 16. výročia leteckých úderov NATO na niekdajšiu Juhosláviu, ktoré nevyvolalo všeobecné sympatie svetovej verejnosti. Vučič sa pri tejto príležitosti v minulom týždni vyjadril, že nikto by nemal od Srbska požadovať, aby zabudlo na letecké útoky.

Podpredseda srbskej vlády Rasim Ljajič, ktorý je roky zodpovedný za spoluprácu Belehradu s haagskym tribunálom, označil rozhodnutie za "zvláštne a zmätočné". Srbsko je podľa Ljajiča proti svojej vôli vťahované do sporu medzi senátom tribunálu, žalobou a obžalovaným Šešeljom.

Šéf srbskej diplomacie Aleksandar Vulin na mimoriadnej tlačovej konferencii v Belehrade vyhlásil, že cieľom predmetného rozhodnutia je destabilizácia Srbska a pád vlády premiéra Vučiča.

Názory srbskej verejnosti na rozhodnutie z Haagu - usudzujúc z ohlasov na webe - siahajú od reakcií typu "Dalo sa to očakávať" až po "Je to bezohľadné voči nám".