Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Srbský šéf diplomacie varuje pred destabilizáciou na Balkáne

Srbský premiér Ivica Dačič. Foto: FOTO TASR/AP

Na schôdzke šéfov misií OBSE v regióne reagoval na správy z Macedónska s netajeným znepokojením.


Belehrad 21. mája (TASR) - Pred destabilizáciou Balkánu varoval dnes v Belehrade v súvislosti s nedávnymi udalosťami v severomacedónskom Kumanove srbský minister zahraničných vecí, v súčasnosti úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Ivica Dačič.

Na schôdzke šéfov misií OBSE v regióne reagoval na správy z Macedónska s netajeným znepokojením a poznamenal, že podobné incidenty môžu viesť k narušeniu stability susedných štátov.

"Platí, že proti dobrodružstvám tohto typu treba rozhodne bojovať," cituje Dačičove slová tlačová agentúra APA. Všetky zainteresované strany a Európska únia by mali zabrániť opakovaniu podobných udalostí v budúcnosti, dodal.

Ozbrojené zrážky medzi príslušníkmi útvarov špeciálneho určenia macedónskej polície a členmi ozbrojenej skupiny etnických Albáncov si v Kumanove podľa korigovaných informácií vyžiadali celkove 18 životov, osem na strane policajtov a desať na strane ozbrojencov. Ďalších 37 príslušníkov bezpečnostných zložiek vyviazlo so zraneniami. Tri desiatky ozbrojencov zadržali.

Dačič sa vyjadril aj k pretrvávajúcej vnútropolitickej kríze v Macedónsku a konštatoval, že chýba politická vôľa, ktorá by bola v Skopje potrebná na prekonanie krízy, aspoň to je "všeobecný dojem". Namiesto dialógu za rokovacím stolom sa konfrontácia prenáša do ulíc, poukázal skúsený srbský politik.