Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Srí Lanka si pripomína prvé výročie veľkonočných teroristických útokov

Na snímke pohľad do kostola sv. Sebastiána po explózii v meste Negombo na Srí Lanke 21. apríla 2019. Foto: TASR/AP

Z dôvodu útokov platil na Srí Lanke vlani až do konca augusta výnimočný stav.

Kolombo 21. apríla (TASR) - Srí Lanka si v utorok, v čase obmedzení v dôsledku koronavírusovej pandémie, pripomína prvé výročie tzv. veľkonočných útokov, pri ktorých zahynulo 268 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

Kardinál Malcom Ranjith, hlava katolíckej cirkvi na Srí Lanke, vyzval veriacich, aby zapálili sviečku a pomodlili sa za obete vo svojich domovoch.

Pri koordinovaných útokoch na kostoly a hotely na Srí Lanke z minulého apríla, ktoré spáchalo deväť samovražedných atentátnikov, zomrelo približne 286 ľudí vrátane 45 cudzincov.

Srí Lanka pri príležitosti tohto výročia pripravila niekoľko spomienkových podujatí. Vláda však všetky zrušila z dôvodu obmedzení pohybu, ktoré platia v dôsledku pandémie koronavírusu.

Z dôvodu útokov platil na Srí Lanke vlani až do konca augusta výnimočný stav.

Za samovražednými bombovými atentátmi stoja podľa srílanských vyšetrovateľov islamistické teroristické skupiny. V prvej fáze vyšetrovania polícia zatkla viac ako 100 podozrivých. Katolícka cirkev na Srí Lanke však tvrdí, že doterajší priebeh vyšetrovania je nedostatočný.

Koncom septembra srílanský prezident Maithrípála Siriséna vymenoval komisiu, ktorá veľkonočné teroristické útoky znovu vyšetruje.