Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Zo srílanského väzenia vyšiel súper prezidenta, exšéf armády Fonsek

Sarath Fonseka Foto: TASR

Fonseka zvolili za člena parlamentu, o mandát však prišiel, keď bol odsúdený do väzenia.

Kolamba 21. mája (TASR) - Bývalý šéf srílanskej armády Sarath Fonseka bol dnes na príkaz prezidenta prepustený z väzenia so sprísnenou ochranou, kde strávil vyše dva roky.

Srílanskí predstavitelia oznámili, že mu prezident Mahinda Rádžapaksa zvyšok trestu odpustil, nedal mu však milosť, čo mu zabráni vrátiť sa počas najbližších siedmich rokov do politiky.

Fonseka viedol pred tromi rokmi armádu k vojenskému víťazstvu nad separatistickými tamilskými povstalcami a zatkli ho po jeho prehre v prezidentských voľbách v januári 2010.

Prezident Rádžapaksa i jeho bývalý spojenec Fonseka založili kampaň na tom, že majú hlavnú zásluhu na víťazstve vo vyše 25-ročnom konflikte s tamilskými povstalcami. Sinhálska väčšina na ostrove považuje oboch za vojnových hrdinov

Fonseka zvolili za člena parlamentu, o mandát však prišiel, keď bol odsúdený do väzenia. Vojenský súd ho zbavil funkcie i dôchodku po obvinení, že sa angažoval v politike, keď slúžil v armáde. Druhý vojenský súd ho uznal vinným z korupcie a odsúdil ho na 30 mesiacov väzenia.

Bol tiež uznaný za vinného, že klamal novinám, keď naznačil účasť armády na vojnových zločinoch, za čo bol odsúdený na tri roky väzenia.

Stovky Srílančanov sa dnes zhromaždili pred súkromnou nemocnicou, kde sa Fonseka lieči.