Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Štadiónom v Zimbabwe otriasol počas vystúpenia prezidenta výbuch

Emmerson Mnangagwa, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Výbuch na štadióne nastal vo chvíli, keď prezident Emmerson Mnangagwa ukončil svoj prejav a odchádzal z pódia.


Harare 23. júna (TASR) - Zrejme viacero ľudí utrpelo v sobotu zranenia v dôsledku výbuchu na predvolebnom zhromaždení v zimbabwianskom meste Bulawayo, na ktorom bol prítomný aj súčasný prezident Zimbabwe. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na miestne médiá a svedkov.

Výbuch na štadióne nastal vo chvíli, keď prezident Emmerson Mnangagwa ukončil svoj prejav a odchádzal z pódia. Podľa údajov štátneho denníka Zimbabwe Herald samotný Mnangagwa vyviazol bez zranení a urýchlene ho odviezli do bezpečia.

Zábery zverejnené na internete zachytávajú, ako prezident zakýval zhromaždenému davu a odobral sa z pódia smerom k otvorenému stanu pre významných hostí. O niekoľko sekúnd neskôr nastal výbuch, na čo ľudia začali kričať a priestranstvo zahalil dym. Štátna televízia okamžite prerušila svoj prenos z akcie.

Prezidentský hovorca George Charamba uviedol pre Zimbabwe Herald, že okolnosti sobotňajšieho výbuchu sa vyšetrujú, poznamenal však, že Mnangagwa bol v minulosti terčom "mnohopočetných" pokusov o atentát.

Prezident odsúdil výbuch na predvolebnom mítingu ako nezmyselný akt

Mnangagwa odsúdil odpálenie výbušniny na štadióne ako "nezmyselný akt násilia". Vo vysielaní štátnej televízie vyhlásil, že výbuch nastal iba "niekoľko centimetrov" od neho, po mnohých pokusoch o atentát na jeho osobu je však už "zvyknutý", uviedla agentúra AP.

Polícia stále vyšetruje, čo zapríčinilo explóziu na štadióne v meste Bulawayo, kde Mnangagwa vystúpil s prejavom v rámci predvolebnej kampane. Prezident podľa vlastných slov navštívil v nemocnici "niekoľko" zranených osôb, sám však vyviazol bez ujmy a urýchlene ho odviezli do bezpečia.

Štátne médiá označili incident za pokus o atentát na Mnangagwu, ktorý následne vyzval Zimbabwčanov na jednotu i napriek politickým nezhodám. Medzi zranenými osobami je podľa nich i jeden z viceprezidentov.

Útok na predvolebnom zhromaždení v meste Bulawayo medzitým odsúdili prostredníctvom siete Twitter veľvyslanectvá Spojených štátov a Británie v Zimbabwe.

Mnangagwa stojí na čele Zimbabwe od vlaňajšieho novembra, keď armáda donútila odstúpiť dlhoročného prezidenta Roberta Mugabeho. Krajina sa teraz pripravuje na prvé prezidentské a parlamentné voľby v novej ére, ktoré sú naplánované na 30. júla.