Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

K útoku v Marseille sa prihlásil Islamský štát

Policajti hliadkujú pred železničnou stanicou v meste Marseille 1. októbra 2017. Francúzske bezpečnostné zložky zastrelili muža, ktorý útočil nožom na ľudí na vlakovej stanici v Marseille. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril rozhorčenie z útoku. Vyzdvihol tiež zasahujúcich vojakov, ktorí podľa neho reagovali "s chladnou hlavou a efektívne".

Marseille 1. októbra (TASR) - Dve ženy dnes zabil neznámy útočník pred hlavnou železničnou stanicou Saint-Charles v juhofrancúzskom meste Marseille. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje.

K útoku došlo okolo 13.45 h. Útočníka podľa prokurátora Xaviera Tarabeuxa zastrelili vojaci slúžiaci v protiteroristickej operácii Sentinelle, hliadkujúci v uliciach miest a na rušných verejných priestranstvách vo Francúzsku už dva a pol roka v súvislosti so sériou teroristických útokov, ktoré si od januára 2015 vyžiadali 240 mŕtvych.

Noviny La Provence a ďalšie francúzske médiá informovali, že útočník vykrikoval Alláhu akbar! (v arabčine Boh je veľký). Oficiálne to zatiaľ nebolo potvrdené.

Vyšetrovanie prípadu prevzala parížska protiteroristická prokuratúra.



Identita muža zatiaľ nie je známa, keďže pri sebe nemal doklady. Podľa informácií denníka La Provence ide o tridsiatnika, BBC píše o dvadsiatnikovi so severoafrickými črtami. Objavili sa aj fámy o druhom útočníkovi, tie sa však nepotvrdili.

Podľa televízie BFM TV útočník jednu ženu dobodal na smrť, zatiaľ čo druhá mala podrezané hrdlo.

Miestna polícia vyzvala na Twitteri občanov, aby sa stanici, ktorá bola evakuovaná a premávka vlakov zastavená, a jej okoliu vyhli.

Denník Sud-Ouest pripomenul, že dnešný útok sa stal v predvečer začiatku procesu s bratom Mohameda Meraha, ktorý v marci 2012 v mene džihádu zavraždil na rôznych miestach vo Francúzsku siedmich ľudí - troch vojakov francúzskej armády, rabína, jeho dvoch synov vo veku štyri a päť rokov a osemročné dievča.

Do Marseille prišiel aj francúzsky minister vnútra Gérard Collomb.

Saint-Charles je najdôležitejšou železničnou stanicou v metropolitnej oblasti Marseille a jedenástou najfrekventovanejšou vo Francúzsku. V roku 2008 ňou prešlo vyše 15 miliónov cestujúcich, keďže tam začali zastavovať rýchlovlaky TGV.

K útoku v Marseille sa prihlásil Islamský štát


Teroristická skupina Islamský štát (IS) sa prihlásila k zodpovednosti za útok nožom, pri ktorom dnes páchateľ zabil dve ženy pred hlavnou železničnou stanicou v juhofrancúzskom meste Marseille. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Útočník bol "vojakom" IS, citovala z vyhlásenia agentúry Amák, propagandistického média Islamského štátu, organizácia Site Intelligence Group, ktorá sa zameriava na skúmanie džihádistickej propagandy.

Muž s nožom zabil včera popoludní v Marseille dve ženy pred tým, ako ho zastrelili hliadkujúci vojaci. Podľa svedkov útočník kričal po arabsky "Alláhu akbar!" (Boh je veľký).

Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb po návšteve miesta činu povedal, že vyšetrovatelia skúmajú, či útok súvisí s terorizmom, čo však podľa jeho slov zatiaľ potvrdiť ani vyvrátiť nemôžu.

Vyšetrovanie prevzala parížska prokuratúra, ktorá má na starosti prípady teroristických činov v celom Francúzsku.
Minister Collomb tiež informoval, že miestna polícia má videozábery, podľa ktorých muž napadol jednu ženu a utiekol, no následne sa vrátil a zaútočil na druhú ženu. To isté video zachytáva, ako útočník beží smerom k vojakom, ktorí dorazili na stanicu Saint Charles. Vojaci ho zastrelili a obe ženy podľahli zraneniam, dodal Collomb.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo vyhlásení uviedol, že ho "barbarský" útok hlboko rozhorčil. Vyzdvihol tiež zasahujúcich vojakov, ktorí podľa neho reagovali "s chladnou hlavou a efektívne".

Francúzski vojaci hliadkujú v rámci protiteroristickej operácie Sentinelle v uliciach miest a na rušných verejných priestranstvách v krajine už dva a pol roka v súvislosti so sériou teroristických útokov, ktoré si od januára 2015 vyžiadali 240 mŕtvych.

Denník Sud-Ouest pripomenul, že včerajší útok sa stal v predvečer začiatku procesu s bratom Mohameda Meraha, ktorý v marci 2012 v mene džihádu zavraždil na rôznych miestach vo Francúzsku siedmich ľudí - troch vojakov francúzskej armády, rabína, jeho dvoch synov vo veku štyri a päť rokov a osemročné dievča.

Výberová chronológia teroristických útokov vo Francúzsku od roku 2015


TASR prináša výberový chronologický prehľad teroristických útokov vo Francúzsku od roku 2015.

- 7. januára 2015 - Dvaja maskovaní muži zaútočili na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo v Paríži. Pri teroristickom útoku zahynulo 12 ľudí. Satirický magazín pred útokom čelil zo strany islamistov vyhrážkam za kontroverzné karikatúry proroka Mohameda. Medzi obeťami boli aj dvaja policajti.

- 13. novembra 2015 - Pri sérii útokov v Paríži zahynulo 130 ľudí a 350 bolo zranených. Útočili tri koordinované tímy teroristov.

- 13. júna 2016 - Larossi Abballa, 25-ročný francúzsky občan, ubodal v obci Magnanville ležiacej 60 kilometrov severozápadne od Paríža na smrť policajta a jeho manželku, ktorá pracovala na francúzskom ministerstve vnútra. Ich trojročného syna sa podarilo zachrániť živého. Abballa prisahal vernosť extrémistickej organizácii islamský štát (IS).

- 14. júla 2016 - Mohamed Lahouaiej Bouhlel, ktorý v Nice vrazil nákladným vozidlom do davu ľudí oslavujúcich Deň dobytia Bastily, zabil 85 ľudí a viac ako 300 zranil. Muž konal podľa vyšetrovateľov v súlade s výzvami rôznych islamistických organizácií vrátane IS na využívanie motorových vozidiel pri vraždení "neveriacich". Podľa ľudí z okruhu svojich známych bol moslimom, avšak nebol vnímaný ako silno veriaci človek.

- 26. júla 2016 - Dvojica mladých džihádistov zavraždila priamo v kostole v meste Saint-Etienne-du-Rouvray neďaleko Rouenu 85-ročného kňaza Jacquesa Hamela. Polícia ich zastrelila.

- 3. februára 2017 - 29-ročný Egypťan Abdalláh Ridá Rifáí Hamamí zaútočil mačetou na jedného z vojakov pri svetoznámom parížskom múzeu Louvre. Polícia ho postrelila a zadržala. Počas výsluchu sa priznal, že sa hlási k myšlienkam džihádistickej organizácie Islamský štát. Tvrdil tiež, že chcel len posprejovať diela vystavené v Louvri.

- 20 apríla 2017 - Jeden policajt zahynul a dvaja utrpeli zranenia pri streľbe na parížskom bulvári Champs-Élysées, kde páchateľ spustil paľbu na policajtov strážiacich okolie vchodu do stanice metra Franklina Roosevelta. Po čine, pri ktorom utrpel zranenia aj náhodný okoloidúci, sa útočník pokúsil utiecť. Jeden zo zranených policajtov spolu s kolegom, ktorý sa nachádzal v blízkosti miesta činu, ho však na úteku zastrelili. Páchateľom bol občan Francúzska.