Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Zahraničie

Stanovili termín procesu s údajným vrahom bývalého čečenského veliteľa

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Berlínsky regionálny súd oznámil, že proces s 55-ročným Vadimom Krasikovom, ktorý je obvinený z vraždy Zelimchana Changošviliho, sa začne 7. októbra.

Moskva 3. septembra (TASR) - Nemecký súd stanovil termín začiatku procesu s Rusom podozrivým zo zabitia gruzínskeho občana a bývalého čečenského vzbúreneckého veliteľa. K incidentu došlo minulý rok v Berlíne.

Berlínsky regionálny súd oznámil, že proces s 55-ročným Vadimom Krasikovom, ktorý je obvinený z vraždy Zelimchana Changošviliho, sa začne 7. októbra, informovala vo štvrtok stanica Slobodná Európa s odvolaním sa na verejnoprávny kanál Deutsche Welle.

Changošvili bol 23. augusta 2019 dva razy strelený do hlavy v berlínskom parku Kleiner Tiergarten.

Changošvili predtým bojoval po boku separatistov v Čečensku, autonómnej republike Ruskej federácie na severnom Kaukaze, a neskôr prebýval v Gruzínsku. O niekoľko rokov sa s rodinou presťahoval do Nemecka, kde sa usiloval o získanie azylu.

Nemecká prokuratúra obviňuje Rusko z nariadenia vraždy, čo však Kremeľ odmieta.

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý bude v deň začiatku súdneho konania s Krasikovom oslavovať svoje 68. narodeniny, verejne označil Changošviliho za "militanta zapleteného do zabitia desiatok ľudí počas vojenského konfliktu v Čečensku".

Investigatívna webová stránka Bellingcat.com uviedla, že Krasikov je nájomný vrah, ktorý vyrastal v Kazachstane.